Στην εκπνοή της εορταστικής περιόδου, πετυχαίνουμε τις καλύτερες προσφορές για τις πιο οικονομικές αποδράσεις του χρόνου. Από την Ξάνθη μέχρι και τους Δελφούς σας προτείνουμε πανέμορφους προορισμούς και ανακαλύπτουμε για εσάς λύσεις που δεν σας κάνουν να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Μετέωρα

meteora_1_edited Τα επιβλητικά Μετέωρα βρίσκονται στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο νομό Τρικάλων, σε απόσταση 4 ωρών με το αυτοκίνητο από την Αθήνα (354 χλμ.). Μία επίσκεψη εδώ είναι αρκετή για να βιώσετε από κοντά το δέος που προκαλεί η θέα αυτού του μοναδικού γεωλογικού φαινομένου, που πραγματικά κόβει την ανάσα. Στις κορυφές των γιγάντιων βράχων των Μετεώρων στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου κάποια από τα 30 μοναστήρια που είχαν ιδρυθεί εδώ, όπου θα μάθετε περισσότερα για την ιστορία του μοναχισμού, η οποία ξεκινά στις αρχές του 11ου αιώνα. Αυτά είναι η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος –γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο– του Βαρλαάμ, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, του Ρουσάνου και της Αγίας Τριάδας. Τα περισσότερα χρονολογούνται στον 14ο αιώνα, ενώ από το 1989 έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αφετηρία σας το γραφικό Καστράκι –το οποίο έχει ανακηρυχτεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός– ή η πόλη της Καλαμπάκας, στους πρόποδες των ιερών βράχων. ziogas_4_edited Διαμονή: Στον παραδοσιακό οικισμό Καστράκι το Ziogas Rooms (τηλ. 24320 24037, www.ziogasrooms.com) διαθέτει δωμάτια με εκπληκτική θέα στα επιβλητικά Μετέωρα. Στον ξενώνα λειτουργεί εστιατόριο που σερβίρει ελληνικές και διεθνείς γεύσεις. Τιμή: Από €40/ δίκλινο με θέα στα Μετέωρα. Πώς να πάτε: Η απόστασή τους από την Αθήνα με το αυτοκίνητο είναι 4 ώρες και 10 λεπτά περίπου, παίρνωντας την Ε.Ο. Αθηνών- Λαμίας έως τη Λαμία. Από εκεί ακολουθείτε την έξοδο Καρδίτσα- Τρίκαλα.

Συρράκο, Ιωάννινα

syrrako_edited Ένα πανέμορφο, μικρό γραφικό χωριό σε απόσταση 53 χλμ. περίπου από τα Ιωάννινα, το Συρράκο θα σας γοητεύσει με την «άσπιλη» και «αμόλυντη» από τον μαζικό τουρισμό ομορφιά του. Φωλιασμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Περιστέρι, πρόκειται για ανακηρυγμένο παραδοσιακό, διατηρητέο οικισμό, ο οποίος είναι γεμάτος με καλοδιατηρημένα πέτρινα κτήρια που ακολουθούν πιστά την τοπική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φτιαγμένα όλα από τους φημισμένους μαστόρους της Ηπείρου. Μια βόλτα στα λίθινα σοκάκια του, είναι αρκετή για να σας μαγέψει και να σας κάνει να θέλετε να μείνετε σε αυτόν τον ήρεμο και γαλήνιο παράδεισο για πάντα. Με ορμητήριό σας το Συρράκο, μην παραλείψετε να πραγματοποιήσετε μίνι εξορμήσεις και στα πανέμορφα χωριά των Τζουμέρκων. gkoura_2_edited Διαμονή: Ακριβώς πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού ο Ξενώνας Γκούρα (τηλ. 26510 53303, www.gkoura.gr), ακολουθώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου, διαθέτει 4 ζεστά και λιτής αισθητικής δωμάτια. Στην ομώνυμη ταβέρνα σερβίρεται πλούσιο πρωινό το οποίο αποτελείται από χωριάτικα αυγά, χειροποίητες μαρμελάδες, σπιτικό τραχανά ή τυρόπιτα κ.α. Στην ταβέρνα σερβίρονται σπιτικά μαγειρεμένες παραδοσιακές συνταγές. Τιμή: Από €45/ δίκλινο με πρωινό και θέα στο βουνό. Πώς να πάτε: Η συνολική απόσταση που πρέπει να διανύσετε για να προσεγγίσετε το Συρράκο από Αθήνα είναι 460 χλμ. Ακολουθείτε την Ε.Ο. Αθηνών- Πατρών, περνάτε το Ρίο Αντίρριο και συνεχίζετε προς Γιάννενα. Εξερχόμενοι από τον περιφερειακό της Άρτας οδηγείτε προς τα Πράμαντα των Τζουμέρκων. Στο χωριό Προσήλιο θα συναντήσετε ταμπέλες για Συρράκο.

Πλάτανος, Ορεινή Ναυπακτία

platanos_2_edited Το γραφικό κεφαλοχώρι της Ορεινής Ναυπακτίας συναντάται σε υψόμετρο 880 μέτρων, 50 χλμ. από την Ναύπακτο, και ακούει στο όνομα Πλάτανος. Πρόκειται για έναν προορισμό που σας δίνει την δυνατότητα να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, «παραδομένο» στην αγκαλιά της καταπράσινης φύσης της περιοχής. Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί τα χαρακτηριστικά των σπιτιών της Ρούμελης, ενώ από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του η κεντρική πλατεία όπου συγκεντρώνεται και το πλήθος των επισκεπτών του, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ο Πλάτανος αποτελεί ιδανικό ορμητήριο τόσο για την γνωριμία σας με τα υπόλοιπα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας όσο και για εξορμήσεις στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Επισκεφτείτε την Ευηνολίμνη με το εντυπωσιακό φράγμα και απολαύστε πεζοπορία και περίπατους σε βατά μονοπάτια, δοκιμάστε τις επιδόσεις σας στην ορειβασία και την ποδηλασία βουνού. alonaki_2_edited Διαμονή: Ο παραδοσιακός ξενώνας Αλωνάκι (τηλ. 26340 61315, www.alonaki.gr) οφείλει την ονομασία του στο βουνό Αλωνάκι στο δυτικό τμήμα του οικισμού και αποτελείται από όμορφα διαμορφωμένα παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι και σύγχρονες ανέσεις. Στο εστιατόριο του ξενώνα θα δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ όπως γίδα βραστή, χωριάτικο λουκάνικο, σπιτικές πίτες κ.α. Τιμή: Από €50/ δίκλινο με πρωινό. Πώς να πάτε: Ο Πλάτανος απέχει από την Αθήνα 272 χλμ. Παίρνετε την Ε.Ο. Πατρών- Αθηνών, περνάτε το Ρίο Αντίρριο και κατευθύνεστε προς Ναύπακτο. Αφήνοντας πίσω σας την πόλη ακολουθείτε ταμπέλες προς Πλάτανο. Μετά από 48 χλμ. οδήγησης φτάνετε στον προορισμό σας. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com