Υπέροχες δαντελένιες ακρογιαλιές, στρωμένες με άμμο ή βότσαλο, οργανωμένες με beach bars και θαλάσσιες δραστηριότητες ή μη, μεγάλες ακτές ή μικροσκοπικοί κόλποι, απομονωμένες ή όχι, οι επιλογές που έχετε στη Ζάκυνθο για δροσιστικές βουτιές είναι αμέτρητες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε εκείνη της αρεσκείας σας και να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα, διαυγή νερά του Ιονίου.

Ναυάγιο

navagio_2_edited Η πιο πολυφωτογραφημένη και πολυβραβευμένη παραλία της Ζακύνθου, ίσως και ολόκληρης της χώρας, εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή των Βολιμών, σε απόσταση 22 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ζακύνθου. Το όνομά της οφείλεται στο ναυάγιο του 1983 που ξέβρασε στην αμμουδερή ακτή της το εμπορικό πλοίο Παναγιώτης, το οποίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Το εντυπωσιακό τοπίο της παραλίας του Ναυαγίου θα σας μαγέψει με το σκουριασμένο κουφάρι του πλοίου να είναι «ξαπλωμένο» στη χρυσαφένια αμμουδιά, η οποία περιβάλλεται από τα τιρκουάζ νερά του Ιονίου, ενώ στο πίσω μέρος του κόλπου υψώνονται επιβλητικά, απόκρημνα βράχια. Αν θέλετε να απολαύσετε τη μαγευτική εικόνα του Ναυαγίου αφ’ υψηλού, θα το προσεγγίσετε οδικώς μέχρι τη μονή του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Από τη σιδερένια εξέδρα που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το μοναστήρι θα έχετε την ευκαιρία να τραβήξετε πανοραμικές φωτογραφίες. Μπορείτε να προσεγγίσετε την παραλία διά θαλάσσης με καΐκι τόσο από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών, όσο και με τουριστικό σκάφος από το λιμάνι της πόλης της Ζακύνθου και την παραλία του Λαγανά.

Μπανάνα

mpanana_1_edited Η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού βρίσκεται το νότιο τμήμα της Ζακύνθου. Ονομάζεται Μπανάνα, απέχει 15 χλμ. από το λιμάνι της πόλης της Ζακύνθου και ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού. Η αμμουδερή ακρογιαλιά είναι πλήρως οργανωμένη με ταβέρνες και beach bars που προσφέρουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και θαλάσσια σπορ. Αν επιθυμείτε απομόνωση, υπάρχουν πιο απομακρυσμένα και ήρεμα σημεία. Η παραλία βρίσκεται σε έναν ανοιχτό κόλπο, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένη στους ανέμους που φυσούν αρκετά δυνατά κατά καιρούς. Οπότε καλό θα είναι να προσέξτε να μην φυσάει την ημέρα που θα την επισκεφτείτε.

Πόρτο Ρόξα

porto roxa_edited Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη παραλία με αμμώδη ακτή και ρηχά νερά. Το Πόρτο Ρόξα στο δυτικό τμήμα του νησιού (25 χλμ. από την πόλη της Ζακύνθου), είναι ένας βραχώδης κόλπος, ο οποίος θα σας εκπλήξει ευχάριστα με την ασυνήθιστη «αγριάδα» και ομορφιά του. Για να κολυμπήσετε στα καταγάλανα και διαυγή νερά του έχετε δύο επιλογές: είτε να βουτήξετε από τον ειδικά διαμορφωμένο βατήρα στα βράχια είτε να κατεβείτε τη σκάλα που έχει δημιουργηθεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λουόμενων. Δίπλα στον κόλπο λειτουργεί ταβέρνα, όπου μπορείτε να γευματίσετε, αλλά και να προμηθευτείτε τα απαραίτητα.

Πόρτο Λιμνιώνας

portolimnionas_2_edited Το Πόρτο Λιμνιώνας χαρακτηρίζεται από το απίστευτου κάλλους φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Πρόκειται για μία από τις πιο «άγριες» και ταυτόχρονα πιο όμορφες ακτές της Ζακύνθου, που ξεχωρίζει για τη βραχώδη μορφολογία της, η οποία άλλωστε το καθιστά και τόσο ιδιαίτερο. Θα το συναντήσετε στο δυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 25 χλμ. (περίπου 35 λεπτά με το αυτοκίνητο) από το κέντρο της πόλης της Ζακύνθου. Αν μάλιστα είστε λάτρεις των καταδύσεων, θα το προτιμήσετε για τα κρυστάλλινα, καταγάλανα σαν πισίνας, βαθιά νερά του. Σε απόσταση περίπου 30 μ. από την ακτή λειτουργεί ταβέρνα που σερβίρει φρέσκο ψάρι και πιάτα της ζακυνθινής κουζίνας.

Πόρτο Βρώμη

portovromi_1_edited Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη της Ζακύνθου (περίπου 50 λεπτά με το αυτοκίνητο), θα συναντήσετε τη μικροσκοπική παραλία Πόρτο Βρώμη. Η ακτή με την ολόλευκη άμμο και τα κρυστάλλινα, καταγάλανα βαθιά νερά είναι ένας κλειστός ορμίσκος στον οποίο θα απολαύσετε και με το παραπάνω τα νερά του Ιονίου. Μπορεί να μην είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα από την καντίνα. Από το Πόρτο Βρώμη αναχωρούν καραβάκια που σας μεταφέρουν στο περίφημο Ναυάγιο και τις Γαλάζιες Σπηλιές.

Γέρακας

gerakas_edited Ο Γέρακας, μία από τις ομορφότερες και δημοφιλέστερες παραλίες της Ζακύνθου και βρίσκεται στην περιοχή του Βασιλικού, σε απόσταση 18 χλμ. νότια της πρωτεύουσας του νησιού. Ο κόλπος με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα ρηχά, τιρκουάζ νερά είναι οργανωμένος με ομπρέλες και ξαπλώστρες και αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες. Η ακρογιαλιά είναι ενταγμένη στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο για την προστασία της χελώνας Caretta-Caretta. Γι’ αυτό το λόγο, δεν επιτρέπεται η παραμονή των λουόμενων μετά τη δύση του ήλιου. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε ταβέρνες που σερβίρουν δημιουργίες της ντόπιας κουζίνας.