Αν βρίσκεστε σε διαδικασίες εύρεσης προορισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές σας, συμβουλευτείτε τη λίστα της βρετανικής εφημερίδας με τα 18 μυστικά νησιά της Ευρώπης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και έξι ελληνικά. Ο λόγος για την Telegraph –η αλήθεια είναι ότι τιμά ιδιαιτέρως την Ελλάδα– η οποία ανέδειξε συνολικά 18 νησιωτικούς προορισμούς, με κριτήριό της αυτήν τη φορά το πόσο «κρυμμένοι» και λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό είναι.

Τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα, γραφικά σπίτια και κτήρια στο όμορφο λιμάνι του Καστελλόριζου
Τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα, γραφικά σπίτια και κτήρια στο όμορφο λιμάνι του Καστελλόριζου
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Παντελερία, νοτιοδυτικά της Σικελίας στην Ιταλία, στη δεύτερη η Τένεδος στην Τουρκία, ενώ την πρώτη τριάδα ολοκληρώνει ένα ελληνικό νησί. Αυτό δεν είναι άλλο από το Καστελλόριζο, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Γνωστό και ως Μεγίστη, πρόκειται για ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά των Δωδεκανήσων, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα πολύχρωμα, γραφικά σπίτια και κτήρια στο όμορφο λιμάνι του. Σημείο αναφοράς του η περίφημη Γαλάζια Σπηλιά στο νότιο τμήμα του με τον πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και τον άκρως ενδιαφέροντα βυθό της. Ποιοι είναι, ωστόσο, οι υπόλοιποι πέντε ελληνικοί προορισμοί που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα;
Παραδοσιακές ψαρόβαρκες στο γραφικό λιμάνι του Μεγανησίου
Παραδοσιακές ψαρόβαρκες στο γραφικό λιμάνι του Μεγανησίου
Στην έκτη θέση, λοιπόν, συναντάται το Μεγανήσι, μόλις 4 ναυτικά μίλια από τη Λευκάδα. Πρόκειται για ένα μικρό νησί 20 τ.χ. (οξύμωρο αν σκεφτείτε τις εντυπώσεις που δημιουργεί η ονομασία του), το μεγαλύτερο ωστόσο του συμπλέγματος των Πριγκιπονήσων (ανάμεσά τους και ο θρυλικός Σκορπιός του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση) ακριβώς απέναντι από το Νυδρί. Στα βασικά χαρακτηριστικά του τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά, τα καταπράσινα φιόρδ και οι θαλάσσιες σπηλιές. Από τα πιο γνωστά σημεία του, μάλιστα, η θαλάσσια σπηλιά του Παπανικολή. Οφείλει την ονομασία της στο υποβρύχιο Παπανικολής, που χρησιμοποιούσε το Σπήλαιο ως ορμητήριό του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου– με τον υπέροχο φυσικό διάκοσμο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες.