Για να απολαύσετε μια όμορφη θέα κάποιες φορές θα πρέπει να ανεβείτε μερικά σκαλιά, ίσως πολλά ή και πάρα πολλά. Στις παρακάτω περιπτώσεις πάντως σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μέρη από όλο τον κόσμο με εκπληκτική ομορφιά και θέα που αξίζουν την παραπάνω κούραση μέχρι να ανεβείτε τα αμέτρητα σκαλιά τους. Ανάμεσα τους βέβαια και ένα ελληνικό.

1. Κότορ, Μαυροβούνιο

palam01

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη, παραθαλάσσια πόλη του Μαυροβουνίου. Το παλαιό Μεσογειακό λιμάνι του Κότορ είναι περικυκλωμένο από ένα τείχος το οποίο ανοικοδομήθηκε από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Λένε μάλιστα κάποιοι ότι μοιάζει με μια μικρή εκδοχή του Σινικού Τείχους. Αν τώρα κάποιος ανέβει τα 1350 σκαλιά στο τείχος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια μοναδική θέα στην πόλη και την παραλία.

2. Awaji Hyakudanen, Ιαπωνία

palam02

Ένας μοναδικός κήπος σε κλίση και σε διάφορα επίπεδα. Ανήκει σε ένα μεγαλύτερο συγκρότημα και αποτελείται από 100 μικρά τετράγωνα-κήπους. Συνολικά υπάρχουν 1.575 σκαλιά, αλλά διαχωρίζονται σε διαδρόμους και όταν κάποιος ανέβει στην κορυφή μπορεί να απολαύσει την ομορφιά των ανθισμένων λουλουδιών. Αν είστε λάτρεις των λουλουδιών η θέα θα σας ενθουσιάσει.

3. Schlossberg Stairs, Αυστρία

palam03

Ανεβαίνοντας κανείς μόλις 260 σκαλοπάτια στο Schlossberg στο Γκρατς της Αυστρίας θα μπορεί να απολαύσει τη θέα που θα τον αποζημιώσει για την κούραση που θα περάσει. Ακόμη και πριν ανέβει κανείς βέβαια, το αξιοθέατο είναι εντυπωσιακό και από μακριά. Για όσους ωστόσο δεν θέλουν να κάνουν καν τον κόπο και να ανέβουν τα σκαλιά αλλά θέλουν να απολαύσουν τη θέα υπάρχει ένας ανελκυστήρας.

4. Haiku Stairs, Χαβάη

palam04 palam05

Το σημείο κόβει την ανάσα κυριολεκτικά… Πρόκειται για ένα πολύ απότομο μονοπάτι στο νησί Oahu το οποίο κρέμεται στην κυριολεξία στον γκρεμό. Έχει 3.922 σκαλοπάτια και όποιος καταφέρει να κάνει τη διαδρομή μπορεί να πει πως έχει περπατήσει την σκάλα για τον παράδεισο όπως την λένε. Η θέα είναι ασύγκριτη…

5. Κάστρο Παλαμηδίου, Ναύπλιο

palam06

Ένα από τα ωραιότερα και πιο γραφικά μέρη της Ελλάδας. Για να ανεβείτε στο φρούριο μπορείτε να ανέβετε τα 999 σκαλιά (κατά άλλους 857) αλλά η μοναδική θέα σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Θα σας εντυπωσιάσουν τα πανύψηλα τείχη του και η θέα στην απέραντη θάλασσα. Το μάτι χάνεται στο μπλε και κανείς δε θέλει να ξεκολλήσει το βλέμμα του από τη θάλασσα…