Για ακόμη μία χρονιά το μικρό νησί του Ιονίου μας καθηλώνει μπροστά στη μικρή οθόνη, με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και το «Maestro» του να μας υπενθυμίζουν ότι οι Παξοί είναι ένα πανέμορφο μέρος.

Κατάφυτοι, με τους ελαιώνες που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, και τους μικρούς αμπελώνες, μοιάζουν με μια πράσινη πινελιά μέσα στο γαλάζιο Ιόνιο.

Παξοί

Οι Παξοί έχουν μια πλούσια ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Ποσειδώνας δημιούργησε το νησί χτυπώντας την Κέρκυρα με την τρίαινά του, για να δημιουργήσει ένα ήσυχο μέρος για αυτόν και την Αμφιτρίτη. Το νησί έχει δεχτεί επιρροές από διάφορους πολιτισμούς, όπως τους Ενετούς και τους Άγγλους, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική και τις παραδόσεις του.

Το τοπίο των Παξών χαρακτηρίζεται από καταπράσινους ελαιώνες, κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και εκπληκτικές παραλίες.

Οι οικισμοί των Παξών

Παξοί

Από τον Γάιο, την πρωτεύουσα του νησιού με τον κοσμοπολίτικο αέρα, με το κάστρο του Αγίου Νικολάου που ξεκίνησε να χτίζεται το 1423 και ανακατασκευάστηκε το 1510 από τους Ενετούς -έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο- θα ξεκινήσετε για να κάνετε τον γύρο του νησιού ή για να πεταχτείτε στους γειτονικούς Αντίπαξους.

Κάντε μια στάση στη Λάκκα, τον οικισμό μέσα σε απάνεμο όρμο στα βόρεια των Παξών, ενώ στον γραφικό Λογγό με την όμορφη παραλία απολαύστε το φαγητό σας και την ευχάριστη ατμόσφαιρα του νησιού.

Παξοί

Όσο για το κολύμπι, οι εξωτικές παραλίες του Ιονίου θα σας μείνουν αξέχαστες. Βουτήξτε στα διάφανα νερά στον Ορκό, στους Παξούς αλλά και στη Βρίκα και το Βουτούμι, στους Αντίπαξους. Γυρίζοντας τα νησιά με καΐκι θα βρείτε πολλούς ακόμα όρμους και φιλόξενα σημεία για να νιώσετε τη γενναιοδωρία του προικισμένου αυτού τόπου.

Τρυπητός: Μια εντυπωσιακή πέτρινη αψίδα στη θάλασσα

Ο Τρυπητός, γνωστός και ως Καμάρα, κοντά στο χωριό Οζιάς, είναι μια φυσική πέτρινη αψίδα που δημιουργήθηκε όταν κατέρρευσε μέρος θαλασσινής σπηλιάς και έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο καθηλωτικά αξιοθέατα των Παξών.

Με περισσότερα από 20 μέτρα ύψους, η φυσική πέτρινη καμάρα είναι τόσο επιβλητική, που θα έλεγε κανείς ότι φοβάσαι να την πλησιάσεις. Το γενικότερο πέτρινο τοπίο ολόγυρα με τα νερά που μοιάζουν πιο ονειρικά από ποτέ δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό, που σε πολλούς μάλιστα θυμίζει το περίφημο Κλέφτικο στη Μήλο.