Η Αλσατία, στην ανατολική Γαλλία, στα σύνορα του ποταμού Ρήνου με τη Γερμανία, είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακά όμορφη. Ένας πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός ιστορίας, πολιτισμού, υπέροχων τοπίων και κυρίως φαγητού και κρασιού την καθιστά ένα από τα πιο απολαυστικά μέρη για να επισκεφτεί κανείς σε όλη την Ευρώπη.

Σε αυτήν την περιοχή της Γαλλίας, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει το Riquewihr -απέχει μόλις 11 χλμ. από το κουκλίστικο και πιο γνωστό Κολμάρ– μια υπέροχη και ρομαντική, μικρή, μεσαιωνική πόλη κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά των Vosges και σε μερικούς από τους πιο διάσημους αμπελώνες της Αλσατίας. Το σπουδαιότερο στοιχείο που το χαρακτηρίζει είναι το γεγονός ότι μοιάζει σήμερα ακριβώς όπως ήταν τον 16ο αιώνα.

Ο πολύχρωμος κεντρικός δρόμος του Riquewihr

Το Riquewihr ξεχειλίζει παραμύθι σε κάθε στροφή, ενώ σε κάθε πλευρά του κεντρικού δρόμου υπάρχουν πολλά όμορφα, κρυμμένα δρομάκια. Συνεπώς, είναι δύσκολο να… σταματήσετε να δείχνετε τα πάντα, καθώς απολαμβάνετε τη βόλτα σας.

Το Riquewihr είναι σίγουρα το αντικείμενο της γοητείας που διαρκεί αιώνες. Η διάταξη και η δομή του δεν έχουν αλλάξει από τον Μεσαίωνα και κάθε αρχιτεκτονικό κομμάτι του έχει διατηρηθεί ως εκ θαύματος. Η μεγαλοπρέπεια του Riquewihr βρίσκει τις ρίζες της στην περίοδο της Αναγέννησης (16ος και 17ος αιώνας) και οφείλεται κυρίως στα έσοδα από τα εξαιρετικά κρασιά που παράγονται εδώ.

Το κρασί πρωταγωνιστεί παντού στο Riquewihr

Αν το σημερινό Riquewihr μοιάζει τόσο πολύ με την πόλη του Μεσαίωνα είναι επειδή ούτε οι άνθρωποι έχουν αλλάξει πολύ, καθώς έχουν τον ίδιο τρόπο ζωής και η ύπαρξή τους περιστρέφεται γύρω από τη βιομηχανία της οινοποιίας.

Το άρωμα του κρασιού Riesling, της πιο δημοφιλούς ποικιλίας κρασιού που παράγεται στην περιοχή, είναι αυτό που μυρίζετε σε κάθε «Winstub» του κεντρικού δρόμου. Πρόκειται για μικρές ταβέρνες κρασιού, που προσφέρουν γευσιγνωσία και κάποιες από αυτές και φαγητό.

Το κρασί είναι παντού στο Riquewihr και ίσως είναι η αιτία της γοητείας του.