H νέα ταινία του «Spider-Man: Across The Spider-Verse» καταγράφεται ήδη ως η πιο επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων στην ιστορία της Sony. Όμως η επιρροή της φαίνεται πως ξεπερνά τις ταμειακές εισπράξεις. Ένα βασικό σεναριακό στοιχείο για την πλοκή της ταινίας είναι τα «canon events», τα αναπόφευκτα κομβικά γεγονότα που καθορίζουν τη ζωή ενός ανθρώπου.

Καταδεικνύοντας τη μεγάλη επιρροή της ταινίας, τα «canon events» ξέφυγαν από τον «αραχνοκόσμο» και εξαπλώνονται ως τάση στα social media που αφορά στην καθολική ανθρώπινη εμπειρία του να συλλογίζεσαι με λύπη τα πράγματα που θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά στη ζωή σου.

Στην ταινία «Spider-Man: Across The Spider-Verse», όλες οι ενσαρκώσεις του Spiderman από τα παράλληλα σύμπαντα συνδέονται μεταξύ τους με πολλά βασικά γεγονότα (canon events) που θα πρέπει συμβούν.

Δεν βιώνουν όλοι τα ίδια. Κάθε Spiderman έχει τα δικά του «canon event», είτε πρόκειται για το δάγκωμα μιας ραδιενεργούς αράχνης, είτε για την απώλεια μιας γονικής φιγούρας, είτε για τον θάνατο ενός στενού συνεργάτη και αρχηγού της αστυνομίας. Όμως όλα βρίσκονται στον πυρήνα της ταυτότητας του Spider-Man και κάθε προσπάθεια να αποτραπούν θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση του χρόνου και του χώρου, σε μια αποκάλυψη του Spider Verse.

Πρόκειται για μια θεωρία που έχει χρησιμοποιηθεί σε πλήθος σειρών και ταινιών στο παρελθόν, όμως στο σήμερα η απήχηση που έχει το «Spider Verse» τη μετέτρεψε σε μια δημοφιλή τάση στο TikTok αλλά και άλλες εφαρμογές κοινής χρήσης βίντεο. Είναι ενδεικτικό πως μια από τις πρώτες αναρτήσεις που ανέφερε «συνειδητοποιώντας ότι δεν ήταν ποτέ τραύμα, απλώς ένα “canon event”» συγκέντρωσε πάνω από 3,8 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 643.800 likes.

Η παρουσίαση έχει ως εξής: Ένα πρόσωπο εμφανίζεται στην οθόνη ενώ συνήθως το βίντεο συνοδεύεται από τη μουσική του soundtrack της ταινίας (Spider-Man 2099 – Miguel O’Hara). Το κείμενο στην οθόνη περιγράφει ένα γεγονός ή μια “δυσάρεστη απόφαση” που παίρνει κάποιος, αλλά δεν μπορεί κανείς να παρέμβει γιατί είναι «canon event». Όλες οι αναρτήσεις συνοδεύονται από το hashtag #canonevent, που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 150 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Τα περιστατικά που περιγράφονται στα βίντεο είναι πραγματικά ατέλειωτα.

Ασφαλώς και πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια σατιρική τάση, μια γλυκόπικρη και κωμική παραδοχή του αντίκτυπου των περίεργων φάσεων στη ζωή του καθενός και της αδυναμίας του να γλιτώσει από καταστάσεις που τον βασανίζουν. Αλλά τελικά, όπως σχολιάζει ο Guardian αφορά ένα σοβαρό φιλοσοφικό ζήτημα. Πρόκειται για την αποδοχή ενός γεγονότος, όσο σκληρό κι εάν είναι αυτό, ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής ενός ατόμου.

Η δρ Καρολίν Μουλ, ανώτερη λέκτορας στη σχολή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, αναφέρει πως η τάση φαίνεται να αντανακλά την ανάγκη για μια δημόσια απελευθέρωση σχετικά με τα «μπορεί» και τα «πρέπει» στη ζωή μας.

Αυτό υπογραμμίζουν και πολλοί χρήστες στα social media. Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με το nbcnews, η τάση επιτρέπει στους ανθρώπους να αποδέχονται και να γελούν με στιγμές της ζωής τους που τους ήταν εξαιρετικά ενοχλητικές ή βασανιστικές. «Είναι απελευθερωτικό», σημειώνουν και προσθέτουν πως «είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ανθρώπους στα σχόλια να είναι πιο ανοιχτοί και χαρούμενοι, να αποδέχονται τα λάθη και το γεγονός πως αυτά θα συμβούν αλλά η ζωή θα συνεχίσει να προχωράει».

«Όσον αφορά την αντιμετώπιση ενός αρνητικού γεγονότος, νομίζω ότι είναι αρκετά θετικό. Είναι σχεδόν σαν μια μορφή αποδοχής», αναφέρει η Καρολίν Μουλ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η ιδέα του «αναπόφευκτου», δηλαδή της παράδοσης του ελέγχου στο σύμπαν δεν είναι απαραίτητα πάντα μια υγιής και θεραπευτική προσέγγιση. «Αν κάποιος για παράδειγμα λέει “θα αποτύχω στις εξετάσεις” γιατί είναι αναπόφευκτο, τότε χάνεται επί της ουσίας ο έλεγχος και αυτονομία ενός ανθρώπου», σημειώνει. «Αν αναφερόμαστε σε μελλοντικά γεγονότα ή σε τρέχουσες αποφάσεις τότε σχεδόν χρησιμοποιείται ως δικαιολογία».

Η Μουλ επισημαίνει εξάλλου πως η ιδέα πίσω από τα «canon event» δεν είναι καθόλου νέα και φαίνεται έχει ομοιότητες με θρησκευτικές πεποιθήσεις που αποδίδουν τα αρνητικά ή δυσνόητα γεγονότα στο «σχέδιο του Θέου». «Είναι μια ανώτερη τάξη οργάνωσης. Είτε είναι στο πλαίσιο της θρησκείας είτε της φιλοσοφίας είτε των παράλληλων συμπάντων, αυτά τα θέματα αφορούν και τα τρία».