Όσο παράξενο κι αν ακούγεται υπάρχει πιθανότητα να έχετε αλλεργία στο smartphone σας. Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε. Μάλιστα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, περίπου 1 στους 5 Αμερικανούς υποφέρει από αλλεργίες. Κάτι που σε ποσότητα πληθυσμού ισοδυναμεί με περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με αλλεργίες. 

Οι αλλεργίες είναι μια ανοσολογική αντίδραση που συμβαίνει όταν ο οργανισμός αντιδρά σε μια καλοήθη ξένη ουσία που αντιλαμβάνεται ως επιβλαβή, αναφέρει η Mayo Clinic. Μετά από αυτή την αρχική αντίδραση, το σώμα παράγει αντισώματα, ώστε να είναι προετοιμασμένο για μια μελλοντική συνάντηση με την ουσία ή αλλεργιογόνο. Εάν έρθετε σε επαφή με το αλλεργιογόνο στο μέλλον, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να αντιδράσει απελευθερώνοντας μια χημική ουσία γνωστή ως ισταμίνη. 

Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης δεν είναι ευχάριστα

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η μύτη σας αρχίζει να τρέχει ή ότι έχετε επίμονο βήχα. Ενώ και το δέρμα σας μπορεί, επίσης, να υποφέρει. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε κηλίδες ερεθισμένου, κόκκινου ή με φαγούρα δέρματος. Υπάρχουν ακόμη και δυνητικά θανατηφόρες αλλεργικές αντιδράσεις, γνωστές ως αναφυλαξία, αναφέρει το WebMD.

Σύμφωνα με το healthdigest.com, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες αλλεργιών. Ο κατάλογος των πιθανών αιτιών κυμαίνεται από το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων και τη γύρη των βοτάνων μέχρι τα τρόφιμα και τα επιλεγμένα φάρμακα. Αλλά πρόσφατη έρευνα έχει εντοπίσει ένα μάλλον πρωτότυπο καθημερινό αντικείμενο -ένα αντικείμενο που συνήθως αγγίζει τα χέρια, το πρόσωπο και το στόμα σας- το οποίο θα μπορούσε να είναι η πηγή των αλλεργιών σας -το smartphone σας.

Έξυπνα τηλέφωνα και αλλεργίες

smartphone

Μια μελέτη του 2014 εντόπισε την πιθανότητα οι άνθρωποι να εκτίθενται σε αλλεργιογόνα όπως το νικέλιο, τα οποία βρέθηκαν σε smartphones. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κινητά τηλέφωνα που περιέχουν νικέλιο θα μπορούσαν να θεωρηθούν πιθανή πηγή αλλεργιογόνων για άτομα με αλλεργία στο νικέλιο. 

Και ενώ τα smartphones, όπως τα iPhone ή τα Androids, δεν βρέθηκαν θετικά για νικέλιο, εξακολουθούν να αποτελούν πηγή αλλεργιογόνων. Σύμφωνα με το U.S News & World Report, ένα επιστημονικό πρόγραμμα που εκτέλεσε ένας 18χρονος -το οποίο παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI)- διαπίστωσε ότι τα smartphones μπορεί να έχουν τρίχωμα από κατοικίδια ζώα εκτός από βακτήρια και μύκητες. Δυστυχώς, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή αλλεργιών για ορισμένους ανθρώπους.

Πώς να καθαρίσετε σωστά το smartphone σας

smartphone

Το Healthline προτείνει τον καθαρισμό του smartphone σας για να αποφύγετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να καθαρίσετε αποτελεσματικά το smartphone σας βγάζοντας τη θήκη και ξεπλένοντάς τη καλά με σαπούνι και νερό, φροντίζοντας να ακολουθείτε τις συστάσεις που παρέχει ο κατασκευαστής, ώστε να μην υποστεί ζημιά το τηλέφωνο.

Όσον αφορά τη συχνότητα, όσοι πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες μπορεί να επιθυμούν να καθαρίζουν τα smartphones τους πιο συχνά.