Αποτσίγαρα επέλεξε να χρησιμοποιήσει επιστημονική ομάδα από τη Νότια Κορέα ώστε να αναπτύξει ένα υλικό υψηλής απόδοσης το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την αποθήκευση ενέργειας και παράλληλα για την απαλλαγή του περιβάλλοντος από την τοξικότητα των χρησιμοποιημένων φίλτρων των τσιγάρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την μελέτη, το νέο υλικό θα μπορεί να ενσωματωθεί σε υπολογιστές, φορητές συσκευές, ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες για την αποθήκευση ενέργειας, αναφέρει η μελέτη.

«Η μελέτη μας έχει δείξει ότι τα φίλτρα τσιγάρου μπορούν να μετατραπούν σε ένα υψηλής απόδοσης υλικό με βάση τον άνθρακα, χρησιμοποιώντας μια απλή διαδικασία ενός και μοναδικού σταδίου, η οποία ταυτόχρονα προσφέρει μια πράσινη λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της κοινωνίας», δήλωσε ο συνεπικεφαλής της έρευνας Τζονγκχεόπ Γι, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

«Πολλές χώρες έχουν αναπτύξει αυστηρούς κανονισμούς για την αποφυγή των τρισεκατομμυρίων τοξικών και μη-βιοδιασπώμενων φίλτρων που χρησιμοποιούνται στα τσιγάρα και διοχετεύονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο. Η μέθοδός μας είναι απλά ένας ακόμα τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», πρόσθεσε ο Γι.

Κατά τη μελέτη τους οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι ίνες οξικής κυτταρίνης που βρίσκονται στα περισσότερα φίλτρα τσιγάρων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα υλικό με βάση τον άνθρακα, χρησιμοποιώντας μια απλή, τεχνική καύση ενός σταδίου που ονομάζεται πυρόλυση. Το υλικό που προκύπτει περιέχει μια σειρά από μικροσκοπικούς πόρους, αυξάνοντας τις επιδόσεις του ως υπεραγώγιμο υλικό.

Το υλικό αυτό σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από τους εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα άνθρακα, όπως το γραφένιο και οι νανοσωλήνες άνθρακα, και μελλοντικά ίσως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικάλυψη ηλεκτροδίων υπεραγωγών, δηλαδή ηλεκτροχημικών που μπορούν να αποθηκεύσουν πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνουν οι ερευνητές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.