Μια χρήστης του TikTok και των υπηρεσιών της Amazon σκέφτηκε να ζητήσει από την εταιρεία τα δεδομένα που έχει συλλέξει από εκείνη και την ηλεκτρονική της ζωή. Η απάντηση την σόκαρε. Η ίδια δημοσίευσε ένα viral TikTok βίντεο εξηγώντας πώς ζήτησε να δει τα δεδομένα αλλά δεν περίμενε να λάβει τόσα πολλά.

Η TikToker με το ψευδώνυμο my.data.not.yours εξήγησε: «Ζήτησα όλα τα δεδομένα που έχει η Amazon για μένα και ιδού τι βρήκα» Αποκάλυψε ότι έχει τρία έξυπνα ηχεία Amazon, τα δύο είναι ηχεία Amazon Dot και ένα είναι συσκευή Echo.

Το σπίτι της περιέχει επίσης έξυπνους λαμπτήρες.

Εξηγώντας στο βίντεό της για τα «ευρήματα» είπε: «Όταν κατέβασα το αρχείο ZIP, είδα τους πάρα πολλούς φακέλους που περιείχε το αρχείο».

Στη συνέχεια, η TikToker έκανε κλικ στο αρχείο ήχου και αποκάλυψε χιλιάδες σύντομα κλιπ φωνής που ισχυρίζεται ότι η Amazon έχει συλλέξει από τα έξυπνα ηχεία της.

Ο φάκελος με τα 3.534 σύντομα ηχητικά κλιπ από ηχογραφήσεις της ίδιας και ο φάκελος «Επαφές»

Η γυναίκα περιέγραψε τις ηχογραφήσεις ως «τρομακτικές» και έπαιξε μια από τις δύο να μιλάει για το άναμμα ενός φωτός. Όπως αναφέρει υπάρχουν 3.534 σύντομα ηχητικά κλιπ μόνο σε αυτό το αρχείο.

Της στάλθηκε επίσης ένα αρχείο «Επαφές».

Η TikToker δήλωσε: «Αποδεικνύεται ότι έχουν μια πλήρη λίστα με τις επαφές μου από το τηλέφωνό μου και δεν θυμάμαι ποτέ να το συγχρονίζω με την Amazon. Το τελευταίο πράγμα που δεν ήξερα ότι είχαν, υποθέτω ότι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση, αλλά δεν μου αρέσει που έχουν, είναι η τοποθεσία μου».

Αποκάλυψε ένα άλλο αρχείο που προφανώς έδειχνε την ακριβή θέση των έξυπνων ηχείων της Alexa.

Η σταρ των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης κάνει συχνά βίντεο σχετικά με την ιδιωτικότητα και την τεχνολογία των δεδομένων.

Είπε: «Δεν είμαι απόλυτα άνετη με όλα όσα έχουν».

Το βίντεο έχει προβληθεί εκατομμύρια φορές.

Η απάντηση της Amazon

Ένας εκπρόσωπος της Amazon είπε: «Δίνουμε στους πελάτες διαφάνεια και έλεγχο της εμπειρίας τους στην Alexa.

«Οι πελάτες μπορούν εύκολα να ελέγξουν και να διαγράψουν τις ηχογραφήσεις τους ή να επιλέξουν να μην τις αποθηκεύσουν καθόλου, ανά πάσα στιγμή.

Οι πελάτες μπορούν να εισάγουν τις επαφές τους στο κινητό τηλέφωνο στην εφαρμογή Alexa, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν λειτουργίες όπως κλήσεις και μηνύματα χωρίς χέρια. αυτή η προαιρετική δυνατότητα, την οποία πρέπει να ρυθμίσουν οι πελάτες, μπορεί να απενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, μπορείτε να εκχωρήσετε δικαιώματα για την εφαρμογή Alexa για τη χρήση ορισμένων δεδομένων, όπως η γεωγραφική τοποθεσία της κινητής συσκευής σας, για την παροχή σχετικών αποτελεσμάτων (π.χ., καιρός, κίνηση, προτάσεις εστιατορίων) και μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα δικαιώματα στην εφαρμογή.