Η προσπάθεια για την εύρεση διαφορετικών τρόπων για παραγωγή κι αποθήκευση ενέργειες συνεχίζεται, με μία νέα ιδέα να έρχεται στο προσκήνιο.

Πρόκειται για μπαταρία βασισμένη στο τσιμέντο που έφτιαξαν ερευνητές του Chalmers University of Technology στη Σουηδία.

Συγκεκριμένα, συνδύασαν ένα μίγμα τσιμέντου με ανθρακονήματα για να βελτιώσουν την ηλεκτρική αγωγιμότητά του και τη δομική αντοχή του. Ένα πλαίσιο ανθρακονημάτων με μεταλλική επίστρωση ενσωματώθηκε στο μίγμα, βοηθώντας την κίνηση των ηλεκτρονίων.

Βέβαια η ενεργειακή πυκνότητα είναι αρκετά χαμηλή όταν τη συγκρίνουμε με εμπορικά διαθέσιμες μπαταρίες, μόλις 7Wh ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν πως αν χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία σε αρκετά μεγάλο όγκο, όπως αυτό ενός κτιρίου, οι περιορισμοί θα ξεπεραστούν.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως εφόσον το τσιμέντο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κατασκευή κτιρίων, τα κτίρια που θα ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια και να γίνουν ενεργειακά  αυτόνομα. Θα μπορούν να τροφοδοτούν το LED φωτισμό, να προσφέρουν 4G συνδέσεις σε απομονωμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό δίκτυο και επιπλέον να προσφέρουν προστασία κατά της διάβρωσης.

Η ομάδα αναγνωρίζει πως το project είναι στα πρώτα στάδια εφαρμογής του και έχει να λύσει σημαντικά ερωτήματα όπως την επέκταση του κύκλου ζωής της μπαταρίας και την ανάπτυξη τεχνικών ανακύκλωσης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.