Με την τρισδιάστατη εκτύπωση να έχει αντίκτυπο στην ψηφιοποίηση της βιομηχανίας και στην εξέλιξη της βιομηχανικής διαδικασίας, μια νέα μελέτη της HP σε συνεργασία με την 3dbpm Research διαπίστωσε ότι το additive manufacturing (AM) παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση αυτής της μετάβασης. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία ανέλυσε τις βασικές τάσεις της ψηφιακής κατασκευής μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών βιομηχανικών ανταλλακτικών στην Ευρώπη, το 96% των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι το additive manufacturing τους βοηθά να λανσάρουν προϊόντα στην αγορά ταχύτερα, με το 100% των ερωτηθέντων να αναγνωρίζουν τη σημασία της ολοένα και μεγαλύτερης ψηφιοποίησης της ροής εργασίας στην παραγωγή τους, με τη δυνατότητα παραγωγής εξαρτημάτων κατ’ απαίτηση να αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα σε αυτή τη μετάβαση.

Επιπλέον, προκύπτει ότι το 63% των ευρωπαίων κατασκευαστών ανταλλακτικών που συμμετείχαν στην έρευνα θα επενδύσουν από 100.000 ευρώ μέχρι και πάνω από ένα εκατομμύριο στην ψηφιοποίηση τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η δύναμη αυτού του ευέλικτου οικοσυστήματος και  των τεχνολογικών δυνατοτήτων αποδεικνύεται αποτελεσματική και στις πιο απαιτητικές περιστάσεις.

Η έκθεση HP AM Trends στη ζώνη EMEA αναλύει τα κίνητρα και τις επενδυτικές στρατηγικές των κατασκευαστών σε πέντε βασικές ευρωπαϊκές αγορές: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο. Υπό την καθοδήγηση της 3dpbm, ερευνήθηκε ένα δείγμα μικρών και μεγάλων κατασκευαστών βιομηχανικών ανταλλακτικών, με ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. Η μελέτη εξετάζει πως οι εταιρείες που έχουν ήδη εφαρμόσει τις ψηφιακές και τις AM διαδικασίες για την παραγωγή των βιομηχανικών ανταλλακτικών, αντιλαμβάνονται τα οφέλη μιας τέτοιας στρατηγικής και σε ποιο βαθμό αναμένουν ότι η μακροπρόθεσμη τάση θα συνεχίσει να επιταχύνεται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

«Ένας ψηφιακός μετασχηματισμός της κατασκευής βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Guayente Sanmartin, Global Head & General Manager στον τομέα HP 3D Printing Multi Jet Fusion. «Οι κορυφαίες εταιρείες του μέλλοντος θα είναι αυτές που θα εκμεταλλεύονται τη δύναμη του λογισμικού, των δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής κατασκευής για να ανακαλύψουν εκ νέου και να εξατομικεύσουν προϊόντα και εμπειρίες πελατών. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία HP Multi Jet Fusion, η οποία έχει προσφέρει περισσότερα από 60 εκατομμύρια τρισδιάστατα τυπωμένα μέρη από την έναρξή της. Η ανάγκη για αυτήν την τεχνολογία έχει αυξηθεί δραστικά τους τελευταίους 15 μήνες».

Βιωσιμότητα

Η έκθεση έδειξε ότι η βιωσιμότητα επηρεάζει την απόφαση ψηφιοποίησης της ροής εργασιών παραγωγής, με το 61% των ερωτηθέντων να συμφωνούν ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα πίσω από την ψηφιοποίηση. Επιπλέον, το 91% σημείωσε ότι η ικανότητα παραγωγής εξαρτημάτων κατ’ απαίτηση ήταν ένα σημαντικό όφελος, με το 79% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι το additive manufacturing τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παραγωγής – όπως η ικανότητα προσαρμογής στην μεταβαλλόμενη ζήτηση.

«Οι προηγμένες δυνατότητες της 3D εκτύπωσης δημιουργούν ολοκληρωτικά νέες ευκαιρίες για εξέλιξη σε όλες τις βιομηχανίες και με μια πολύ πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη προσέγγιση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους κατασκευαστές σήμερα», πρόσθεσε ο Sanmartin. «Η τρισδιάστατη εκτύπωση και η εγγενώς ευέλικτη φύση της υποστηρίζουν δυναμικά την κυκλική οικονομία».

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το additive manufacturing λειτουργεί ως βασική ευκαιρία στην ψηφιοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών παραγωγής, με την ψηφιοποίηση να θεωρείται απαραίτητη σχεδόν για το σύνολο των διαδικασιών παραγωγής από τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (96%).

Η χρήση του additive manufacturing στην κατασκευή βιομηχανικών ανταλλακτικών αναφέρθηκε ως το κλειδί για την παραγωγή πιο αποδοτικών από πλευράς κόστους εξαρτημάτων, καθώς και για την παραγωγή καλύτερων προϊόντων, μειώνοντας τους χρόνους παραγωγής. Οι κατασκευαστές βιομηχανικών ανταλλακτικών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας που ερωτήθηκαν σχεδιάζουν τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και το additive manufacturing, με το 50% των Βρετανών και το 40% των Γερμανών ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι σκοπεύουν να δαπανήσουν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Άλλα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το 83% των ερωτηθέντων της έρευνας χρησιμοποιούν το additive manufacturing για την παραγωγή εξαρτημάτων και εργαλείων στην πράξη, δημιουργώντας εμπορικά σήματα, με τα μισά από αυτά (52%) να αποτελούν ολοκληρωμένα τελικά προϊόντα που είναι ο απώτερος στόχος του additive manufacturing.

«Η 3D εκτύπωση δεν χρησιμοποιείται πλέον μόνο για εργαλεία και μικρές ποσότητες ανταλλακτικών», δήλωσε ο Stijn Paridaens, Διευθύνων Σύμβουλος του Digital Manufacturing ZiggZagg. «Έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο για τους πελάτες μας και για αυτό επενδύουμε στην 3D εκτύπωση, η οποία αποτελεί την κύρια βιομηχανική πρόταση για τους πελάτες μας. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία HP Multi Jet Fusion είναι η κορυφαία βιομηχανική τεχνολογία που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε από μικρές παραγωγές σε μεσαίες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και σε μεγάλη παραγωγή έως και 200.000 έτοιμων ανταλλακτικών».

Αυτή η έκθεση βασίζεται στα ευρήματα του Digital Manufacturing Trend Report που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020, παρέχοντας μια πιο εκτεταμένη ανάλυση βασικών παραγόντων, επενδυτικών στρατηγικών και τάσεων σε συγκεκριμένες χώρες στην Ευρώπη.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.