Ο Reid Hoffman είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίας της Σίλικον Βάλεϊ.

Είναι ο ιδρυτής του LinkedIn, του μεγαλύτερου, επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια και, εταίρος στην εταιρεία Greylock Partners.

Ήταν ακόμη ένας από τους πρώτους υπαλλήλους του Paypal, καθώς επίσης και ένας εκ των ιδρυτών του Socialnet.com, ενός από τα πρώτα social network startups. Είναι επίσης, angel investor, έχοντας επενδύσει από τους πρώτους στο Facebook, Flickr, Digg, Zynga και σε άλλες εταιρείες.

Πριν από λίγο καιρό έδωσε μια ομιλία στο Στάνφορντ, όπου μίλησε για το πώς μπορεί κανείς να ξεκινήσει και να διοικήσει μία startup εταιρεία.

Διαβάστε παρακάτω μερικές από τις συμβουλές του και αντλήστε όσα μπορείτε από τη «σοφία» του, γράφει ο Eugene Kim για το Business Insider.

1. Η αντίληψη που υπάρχει γύρω από το ποιος είναι ο «ιδανικός ιδρυτής» αφορά συνήθως ονόματα «υπερ-ανθρώπων», οι οποίοι είναι τέλειοι σε ό,τι κι αν κάνουν. Κλασικά παραδείγματα: Στιβ Τζομπς, Μπιλ Γκέιτς, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Τζεφ Μπέζος κ.ά. Στην πραγματικότητα όμως, ένας ιδρυτής μιας επιχείρησης είναι κάποιος που ασχολείται με όλους τους… πονοκεφάλους που μπορεί να προκαλεί αυτή. Κανείς δεν έχει «υπερδυνάμεις». Αντίθετα, κανείς ελπίζει ότι έχει μερικές επιπλέον δυνάμεις, που του προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

2.
Για να διοικήσει κανείς μια επιχείρηση πρέπει να κατέχει πολλές γνώσεις, ικανότητες και ταλέντο. Στις περισσότερες περιπτώσεις κανείς δεν είναι καλός σε όλα. Δε μπορεί να τα κάνεις όλα μόνος σου. Γι’ αυτό, σε γενικές γραμμές, είναι καλό να υπάρχουν 2-3 συνιδρυτές. Ως ομάδα μπορεί κανείς να συμπληρώσει τις αδυναμίες των άλλων και γι’ αυτό ένα σημαντικό στοιχείο-«κλειδί» είναι η εμπιστοσύνη.

3. Πάντα πρέπει να συνδυάζεις το όραμά σου με τα δεδομένα. Και μερικές φορές το όραμά σου μπορεί να αλλάζει, βάσει των δεδομένων που συγκεντρώνεις.

4.
Πρέπει να είσαι και ευέλικτος και επίμονος. Χρειάζεσαι ένα δυνατό όραμα (επιμονή), αλλά πρέπει και να λαμβάνεις υπόψη σου τις πληροφορίες που έχεις στη διάθεσή σου (ευελιξία).

5. Είναι αλήθεια ότι πρέπει κανείς να ρισκάρει, αλλά πρέπει να παίρνει «έξυπνα ρίσκο», ελαχιστοποιώντας όλους τους υπόλοιπους κινδύνους.

6. Κανείς χρειάζεται να έχει την ικανότητα να μαθαίνει και να προσαρμόζεται, ενώ παράλληλα τον «οδηγεί» το όραμά του.