Μήπως ήρθε η στιγμή για ανανέωση του τεχνολογικού σου εξοπλισμού, ιδίως τώρα που η «τηλεκπαίδευση» και η εξ αποστάσεως μάθηση φαίνεται πως έχει πλέον εδραιωθεί στην καθημερινότητά μας; Στη λογική αυτή το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» λειτουργεί ως επιδότηση, ώστε να σε βοηθήσει να αγοράσεις καινούργιο υπολογιστή (desktop / laptop) ή tablet. Στην πράξη πρόκειται περί ενός voucher (επιταγή) για κάθε δικαιούχο, το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των 200 ευρώ. 

Η «Ψηφιακή Μέριμνα» απευθύνεται, σύμφωνα με υπολογισμούς, σε περίπου 325.000 οικογένειες και 560.000 νέους από 4 έως 24 ετών, οι οποίοι εμπίπτουν σε καθορισμένα οικονομικά κριτήρια (οικογενειακό εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ). Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις, μπορούν να μπουν σήμερα στο site digital-access.gov.gr, να συμπληρώσουν την αίτηση και να λάβουν το κουπόνι. Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείς να μπεις και να ενημερωθείς από τη σελίδα του Public, δίνοντας τα στοιχεία σου. 

Στο σημείο αυτό όμως, αξίζει να κάνουμε μια παρένθεση: Σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «ΔΕΣΜΟΣ», το Public ενισχύει περαιτέρω την ενέργεια: Με τις αγορές τεχνολογικού εξοπλισμού και τη χρήση του κουπονιού της Ψηφιακής Μέριμνας, το Public στηρίζει το πρόγραμμα «Δεσμός για τα Σχολεία» και εξοπλίζει τις αίθουσες πληροφορικής σε σχολεία της Ελλάδας!

Ας επανέλθουμε όμως στην ουσία του πράγματος, δηλαδή στο πώς θα αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το voucher των 200 ευρώ που θα πάρεις στα χέρια σου. Ο όρος τεχνολογικός εξοπλισμός παραμένει ασαφής, δεδομένου ότι προκύπτουν διαφορετικές ανάγκες, σε διαφορετικές συνθήκες και από εκεί οφείλουμε να ξεκινήσουμε. Από εκεί και πέρα, η τηλεκπαίδευση έχει τους δικούς της κανόνες, το οποίο σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα, γιατί απλά θα τα… βρεις μπροστά σου. 

Desktop PC

Το παραδοσιακό επιτραπέζιο PC, γνωστό και ως tower, βρίσκεται μαζί μας πολλά χρόνια και συνεχίζει… απτόητο, ακριβώς γιατί διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρόκειται για ένα σύστημα που όχι μόνο είναι ισχυρό, αλλά μπορεί να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο – όσο χρειάζεται ο κάτοχός του κι όσο αντέχει η τσέπη του. Αναβαθμίζεται εύκολα, οποιαδήποτε στιγμή, με εξελιγμένα υποσυστήματα, κάτι που του προσφέρει αντοχή στον χρόνο. Επιπλέον, μπορείς να του προσθέσεις την οθόνη που καλύπτει τις μαθησιακές ανάγκες σου, όσο μεγάλη σε μέγεθος κι αν είναι. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα περιφερειακά, δηλαδή το πληκτρολόγιο και το ποντίκι που μπορείς να επιλέξεις κατά βούληση, σύμφωνα με τις ανάγκες σου, και διατίθενται σε τεράστια ποικιλία. 

Ίσως το μοναδικό του μειονέκτημα είναι εκείνο το απαιτούμενου χώρου στο τραπέζι ή το γραφείο, μιας και σίγουρα πρόκειται για σχετικά ογκώδη συσκευή, η οποία δεν μετακινείται και τόσο εύκολα. 

Laptop 

Η απαραίτητη φορητή λύση, για εκείνους που θέλουν να έχουν πάντοτε δίπλα τους τον υπολογιστή τους. Λόγω μεγέθους, όγκου και βάρους, ακολουθεί… πιστά τον κάτοχό του, ακόμα και στο κρεβάτι αν χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα διατίθεται με διαφορετικά μεγέθη οθόνης. Βεβαίως, το πληκτρολόγιό του και το touchpad μπορεί να μην ταιριάζουν σε όλους (ιδίως για πολύωρη χρήση), αλλά και πάλι μπορεί να μετατραπεί σε… desktop, προσαρμόζοντάς του οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι. Από την άλλη, δεν προσφέρει τις δυνατότητες αναβάθμισης (απαιτείται η παρέμβαση εξειδικευμένου τεχνικού), για τις οποίες φημίζεται το desktop. 

Tablet

Πρόκειται για την απόλυτη mobile λύση, καθώς οι συσκευές αυτές είναι μακράν οι πιο ελαφριές και λεπτές, σαν ένα μεγάλου μεγέθους κινητό. Τα tablets διακρίνονται για τις ποιοτικές οθόνες τους, αν και δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο για την επεξεργαστική ισχύ τους, δεδομένου πως το ενσωματωμένο hardware είναι πιο αδύναμο σε σύγκριση με ένα laptop ή desktop. Βέβαια οι πιο ακριβές συσκευές (τα iPad της Apple, για παράδειγμα) ξεχωρίζουν από όλες τις απόψεις και είναι πραγματικά αξιόλογες και αξιόπιστες για όλα τα σενάρια χρήσης. Στο κρεβάτι, στο γραφείο του σπιτιού, αλλά και στο σχολείο, τα tablets θα είναι πάντα διαθέσιμα για άμεση χρήση. 

Σε γενικές γραμμές, τα desktop συστήματα τα προτιμούν οι μεγαλύτερης ηλικίας σπουδαστές, καθώς ανταποκρίνονται καλύτερα στις αυξημένες επεξεργαστικές απαιτήσεις τους. Για τους μαθητές του Γυμνασίου/ Λυκείου τα laptops αποτελούν ιδανικές επιλογές, ενώ τα tablets μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη επαφή των παιδιών του Δημοτικού με την τεχνολογία.