«Εκτυπωτές Inkjet ή Laser»; Αυτό είναι το πιο βασικό και ουσιαστικό ερώτημα πριν από κάθε αγορά εκτυπωτικού μηχανήματος. Αν αναρωτιέστε κι εσείς ποια από τις δύο κατηγορίες θα καλύψει καλύτερα τις επαγγελματικές σας ανάγκες εκτύπωσης, τότε είστε στο κατάλληλο σημείο!

Η ομάδα της RISO, διαθέτοντας πολυετή πείρα στις ψηφιακές λύσεις εκτύπωσης, συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις κύριες διαφορές inkjet και laser εκτυπωτών. Ανακαλύψτε, παρακάτω, τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε κατηγορίας και πραγματοποιήστε την πιο σωστή επιλογή, με βάση τις μοναδικές σας ανάγκες!

Η τεχνολογία στο μικροσκόπιο

Οι επαγγελματικοί εκτυπωτές inkjet συνιστούν την, πλέον, διαδεδομένη επιλογή. Λειτουργούν με υγρό μελάνι, συνδυάζοντας μεγάλες ταχύτητες και εξαιρετική ποιότητα έγχρωμων εκτυπώσεων. Χάρη στην καινοτόμα τεχνολογία τους, καταναλώνουν έως και 90% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα συγκριτικά με άλλους εκτυπωτές της κατηγορίας τους, καθιστώντας τους εξαιρετικά φιλικούς προς το περιβάλλον.

Οι επαγγελματικοί εκτυπωτές laser λειτουργούν με toner, μία εξαιρετικά λεπτή πούδρα, που είναι συνδυασμός άνθρακα και πολυμερών πλαστικού. Προσφέρουν υψηλές ταχύτητες ασπρόμαυρης εκτύπωσης και είναι, συνήθως, εξοπλισμένοι με αρκετά MB μνήμης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες πολλών χρηστών ταυτόχρονα.

Η ποιότητα κάνει τη διαφορά

Ο τρόπος λειτουργίας κάθε εκτυπωτή, με μελάνι ή toner αντίστοιχα, είναι και αυτός που καθορίζει την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Συγκεκριμένα, η ποιότητα εξαρτάται από το πόσο καλά συνδυάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε υλικού με τον τύπο εκτύπωσης που θα επιλεχθεί.

Οι έγχρωμοι εκτυπωτές inkjet, χάρη στις ιδιότητες του υγρού μελανιού, είναι ιδανικοί για την αποτύπωση ζωντανών χρωμάτων, καθώς και για την εκτύπωση άριστης ποιότητας κάθε είδους εγγράφων. Αντίθετα, οι εκτυπωτές laser, που βασίζονται σε ράστερ κουκκίδες, αποδίδουν καλύτερα στην εκτύπωση ασπρόμαυρων εγγράφων κειμένου, χαρίζοντας μεγάλη ευκρίνεια και λεπτομέρεια στην αποτύπωση γραμμάτων και χαρακτήρων.

Σύγκριση ταχυτήτων

Η επικρατούσα άποψη, μέχρι προσφάτως, ήταν ότι οι εκτυπωτές laser λειτουργούν σε υψηλότερες ταχύτητες. Ωστόσο, η νέα γενιά των Inkjet εκτυπωτών έχει αλλάξει αυτά τα δεδομένα! Μάλιστα, τα inkjet εκτυπωτικά μηχανήματα τεχνολογίας forcejet της RISO, εκτυπώνουν έως και 320 έγχρωμες σελίδες το λεπτό, διατηρώντας τις μεγαλύτερες ταχύτητες ψηφιακών εκτυπωτών!

Είναι ζήτημα…τιμής

Το κόστος αγοράς εκτυπωτών inkjet και laser κυμαίνεται σε σχετικά παρόμοια επίπεδα. Το κόστος εκτύπωσης των inkjet μηχανημάτων, ωστόσο, είναι εντυπωσιακά χαμηλότερο! Ακόμα και αν τα μελάνια είναι ακριβότερα σε ορισμένες περιπτώσεις, οι inkjet εκτυπωτές παράγουν πολύ μεγαλύτερο όγκο σελίδων από τους εκτυπωτές που λειτουργούν με – το σχετικά φθηνότερο – toner. Επιπλέον, δε βασίζονται στη χρήση αναλωσίμων (drums, developers, φούρνοι), τα οποία αυξάνουν το κόστος εκτύπωσης των laser μηχανημάτων.

Τέλος, αν συνυπολογίσουμε και τα «κρυφά» έξοδα από την κατανάλωση ρεύματος, τότε το κόστος εκτύπωσης των inkjet μηχανημάτων μειώνεται θεαματικά! Χρησιμοποιώντας τεχνολογία «κρύας εκτύπωσης», καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τους περισσότερους εκτυπωτές της κατηγορίας τους, προσφέροντας, εκτός από οικολογικά οφέλη, ακόμα πιο χαμηλό κόστος στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος!

Inkjet vs Laser: Το συμπέρασμα 

Όταν πρόκειται να επιλέξετε μεταξύ ενός επαγγελματικού εκτυπωτικού inkjet ή laser, η σωστή επιλογή είναι αυτή που θα καλύψει με τον καλύτερο τόπο τις ανάγκες εκτύπωσης της επιχείρησής σας. Το σίγουρο είναι ότι στην ιστοσελίδα της RISO θα βρείτε τη λύση που θα εναρμονίζεται απόλυτα με τις επαγγελματικές σας απαιτήσεις!