Ψιθυριζόταν εδώ και αρκετό καιρό είναι η αλήθεια, αλλά τις τελευταίες μέρες, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της GDC 2014, οι φήμες άναψαν για τα καλά. Project Morpheus λοιπόν, είναι η κωδική ονομασία του Virtual Reality headset της Sony, και θα κάνει «παρέα» στο PS4.

Στην παρούσα φάση, το headset που παρουσιάστηκε είναι το πρωτότυπο, με τη Sony να δηλώνει ότι θα αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε κάποια στιγμή να το δούμε στα ράφια των καταστημάτων (άγνωστο πότε ακριβώς). Ας δούμε όμως μερικά από τα χαρακτηριστικά του, μέχρι να φτάσει εκείνη η ώρα.

Το Virtual Reality headset της Sony, στερεώνεται στο κεφάλι σας, και απαιτεί την PlayStation Camera για να δουλέψει, ενώ συνεργάζεται και με το PS Move σε περίπτωση που το επιθυμείτε (προαιρετικά αυτό).

Στην πρώτη περίπτωση, οι αισθητήρες του Project Morpheus και της κάμερας πιάνουν δουλειά ώστε να ανιχνεύεται ο προσανατολισμός και η κίνηση του κεφαλιού σας και να περνάει στο παιχνίδι. Όσον αφορά στο motion controller της Sony, χρησιμοποιείται για να αναπαράγει τις κινήσεις των χεριών, για παράδειγμα να κρατάτε ένα σπαθί και να μάχεστε στο χώρο.

Τώρα, τα 3D audio εφέ έρχονται από τέσσερις κατευθύνσεις (εμπρός, πίσω, αριστερά, δεξιά), αναπλάθοντας στερεοσκοπικά ήχους από πάνω και κάτω.

Αυτή τη στιγμή στο Σαν Φρανσίσκο, και στα πλαίσια της GDC 2014 όπου έγινε και η ανακοίνωση, υπάρχουν διάφορα tech demo όπως τα «The Castle» (χρησιμοποιεί και το Move) και «The Deep», ενώ οι τυχεροί παρευρισκόμενοι μπορούν να δοκιμάσουν το VR headset της Sony και σε πραγματικά games, όπως το «Thief» και το «Eve Valkyrie» (ο τίτλος κάνει χρήση και του ανταγωνιστή, Oculus Rift).

Παρακάτω, αναγράφονται τα χαρακτηριστικά του πρωτότυπου που παρουσιάστηκε, με τη Sony πάντως να υποστηρίζει ότι μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, και το τελικό προϊόν να έχει διαφοροποιήσεις…

Τεχνολογία απεικόνισης: LCD
Panel 5 ιντσών με ανάλυση: 1920×RGB×1080 (960×RGB×1080 για κάθε μάτι)
Πεδίο: 90 μοίρες
Αισθητήρες: Accelerometer, Gyroscope
Συνδέσεις: HDMI + USB
Λειτουργίες: 3D audio, Social Screen