Τον αποκλεισμό της Huawei από το δικό της δίκτυο 5G ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας. Την απόφαση αυτή χαιρέτισε ο Λευκός Οίκος, κάνοντας λόγο για ανάδυση μιας «διεθνούς συναίνεσης».

«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζει μια αναδυόμενη διεθνή συναίνεση ότι η Huawei και άλλοι φορείς συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια καθώς παραμένουν υπόχρεες στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με πολλούς εταίρους και συμμάχους, για να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και να προωθήσουμε την ποικιλομορφία στην αλυσίδα εφοδιασμού δικτύου 5G», πρόσθεσε ο Ο’ Μπράιαν σε tweet.

Υπενθυμίζεται ότι, η αγορά νέων εξοπλισμών Huawei θα απαγορευθεί από το τέλος του 2020 και οι υφιστάμενοι εξοπλισμοί θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι το 2027, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Ψηφιακή Πολιτική, τον Πολιτισμό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον Αθλητισμό, Όλιβερ Ντόουντεν.

«Απογοητευτική και λανθασμένη η βρετανική απόφαση»

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Μεγάλη Βρετανία δήλωσε πως η απόφαση αποκλεισμού της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, είναι απογοητευτική και λανθασμένη, ενώ αμφισβήτησε τη βρετανική δεκτικότητα στους ξένους επενδυτές.

«Απογοητευτική και λανθασμένη απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για την Huawei», ανέφερε ο Λιου Σιαόμινγκ στο twitter. «Έχει γίνει αμφισβητήσιμο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παρέχει ένα ανοιχτό, δίκαιο και αμερόληπτο επιχειρηματικό περιβάλλον για εταιρείες από άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Huawei στο Ηνωμένο Βασίλειο, Έντουαρντ Μπρούστερ, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του πως η απόφαση «απειλεί να οδηγήσει τη Βρετανία στην ψηφιακή “λωρίδα βραδείας κυκλοφορίας”, να προκαλέσει αύξηση στους λογαριασμούς και να μεγαλώσει περαιτέρω το ψηφιακό χάσμα. Αντί να “ανεβούμε επίπεδο” η κυβέρνηση οπισθοδρομεί και τους παροτρύνουμε να επανεξετάσουν την απόφασή τους».

«Το μέλλον μας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολιτικοποιηθεί, ως αποτέλεσμα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ και όχι για λόγους ασφάλειας», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.