Θέλοντας να αυξήσει το ποσοστό της σε μια παγκόσμια αγορά που τα iPad συνεχίζουν να δεσπόζουν παρά τον ανταγωνισμό, η Microsoft παρουσίασε δυο νέα πιο γρήγορα και πιο δυνατά μοντέλα ταμπλέτας Surface. Οι καινούργιες ταμπλέτες θα είναι διαθέσιμες για το κοινό τόσο μέσω διαδικτύου όσο και μέσω καταστημάτων από τις 22 Οκτωβρίου, δηλαδή λίγες μέρες αφότου κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows 8.1.

Τα καινούργια μοντέλα, με το όνομα Surface 2 (με επεξεργαστή ARM και κόστος 449 δολάρια για την έκδοση των 32 GB) και Surface Pro 2 για επαγγελματίες (με επεξεργαστή Intel, λογισμικό Windows 8.1 και κόστος 899 δολάρια για την έκδοση των 64 GB), έχουν μπαταρία με 25% έως 75% μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τα αντίστοιχα παλαιότερα μοντέλα, ενώ η οθόνη τους φτάνει τις 10,6 ίντσες.

Η Microsoft, προκειμένου να δελεάσει τους καταναλωτές να αγοράσουν τα καινούργια προϊόντα, προσφέρει δωρεάν κλήσεις Skype προς σταθερά τηλέφωνα σε πάνω από 60 χώρες για έναν χρόνο, αλλά και δωρεάν αποθηκευτικό χώρο 200 GB στην υπηρεσία SkyDive για δυο χρόνια. Επιπλέον, το Surface 2 διαθέτει ήδη εγκατεστημένη μια δωρεάν «μίνι» έκδοση του Office (Word, Excel, Outlook, Powerpoint).

Επίσης, η εταιρία παρουσίασε ορισμένα ακόμα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2014 και πρόκειται για μια σειρά πιο λεπτών πληκτρολογίων με οπίσθιο φωτισμό, αλλά και μια βάση στήριξης του Surface, που θα του επιτρέπει να συνδέεται εύκολα με επιτραπέζια οθόνη.

Παρά την πρόοδο και την παρουσίαση των νέων μοντέλων, οι αναλυτές είναι διστακτικοί. Μάλιστα, εκείνο που διερωτήθηκε ο τεχνολογικός αναλυτής Τζακ Γκολντ της J. Gold Associates είναι «δεν βλέπω πολύ ενδιαφέρον να αγοράσουν οι άνθρωποι αυτές τις συσκευές. Ναι, είναι φθηνότερες από τα iPads, όμως αυτό αρκεί;». Από την άλλη μεριά, και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η εταιρία IDC, οι πωλήσεις ταμπλετών θα ξεπεράσουν αυτές των επιτραπέζιων υπολογιστών, ενώ τη φετινή χρονιά θα παρουσιαστεί πτώση παγκοσμίως στις πωλήσεις προσωπικών επιτραπέζιων υπολογιστών κατά 10% περίπου.