Όπως οι περισσότερες εφημερίδες, έτσι και η Chicago Sun-Times βασίζεται σε μία ομάδα φωτογράφων ώστε να εμπλουτίζει τα θέματα της με εικόνες. Πριν λίγο καιρό όμως, συνέβη κάτι το πραγματικά αξιοπερίεργο.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα λοιπόν, διέκοψε τη συνεργασία με ολόκληρο το προσωπικό, που αποτελούταν από 28 φωτογράφους.

Παρά το γεγονός ότι ο τομέας της ενημέρωσης περνάει και αυτός κρίση, η συγκεκριμένη απόφαση κέντρισε το ενδιαφέρον και φαίνεται πως ξεφεύγει από τα πλαίσια μίας οικονομικής καθαρά απόφασης.

«Η Sun-Times αλλάζει συνεχώς και το κοινό μας επιθυμεί ολοένα και περισσότερα βίντεο όταν διαβάζει τα νέα της ημέρας. Έχουμε παρουσιάσει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε εστιάσει στο να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο μας με ακόμα περισσότερο οπτικοακουστικό υλικό. Προσπαθούμε να εξελιχτούμε ακολουθώντας τις απαιτήσεις του κόσμου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές στον τομέα της φωτογραφίας», ήταν η θέση της εφημερίδας για το θέμα.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ο τρόπος με τον όποιο η Sun-Times σκοπεύει να αλλάξει τα δεδομένα. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Robert Feder, όλοι οι ρεπόρτερ της εφημερίδας θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια στα βασικά της φωτογραφίας με συσκευές iPhone!

Από ό,τι φαίνεται, μπορεί οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων να μην έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν τις δυνατότητες μίας επαγγελματικής φωτογραφικής μηχανής, όμως βρίσκονται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Η συσκευή της Apple έχει μετατραπεί σε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τους δημοσιογράφους και αν και είναι δεδομένο πως μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο για τη συλλογή ειδήσεων, είναι ακόμα αμφίβολο το κατά πόσο θα καταφέρει να σταθεί αντάξιο των προσδοκιών στον τομέα της φωτογραφίας.

Φυσικά, η κίνηση αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις από τη μεριά των φωτογράφων με τον Alex Garcia να τονίζει πως «η ιδέα να αντικατασταθούν οι επαγγελματίες φωτογράφοι από δημοσιογράφους με iPhone είναι απλά ηλίθια, ή στην καλύτερη περίπτωση, απελπιστικά εκτός πραγματικότητας. Είναι σαν να ζητάς από ένα σερβιτόρο να κάνει τη δουλειά του σεφ».

Όποιες και εάν είναι οι αντιδράσεις, το γεγονός παραμένει και σίγουρα η στιγμή που οι κάμερες των κινητών συσκευών θα θεωρούνται κορυφαίες, δεν απέχει πολύ από το σήμερα. Το θέμα είναι πως στη λήψη μίας καλής φωτογραφίας, σημαντικό ρόλο παίζει και ο άνθρωπος που χειρίζεται το μηχάνημα.