Οι Ιάπωνες έχουν τη φιλοσοφία «αν δεν είσαι καλός σε κάτι, μετάτρεψε το σε μία διασκεδαστική δραστηριότητα». Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία οδήγησε και στη δημιουργία του καραόκε. Πλέον κάνουν το ίδιο και στο θέμα της αποταμίευσης.

Για το σκοπό αυτό, η εταιρία Takara Tomy A.R.T.S δημιούργησε το Jinsei Ginko («ζωντανή τράπεζα»). Πρόκειται για ένα ψηφιακό κουμπαρά, που μπορεί να συγχρονιστεί με iPhone και να μετατρέψει την αποταμίευση σε μία διασκεδαστική διαδικασία, ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος του.

Ο πλαστικός αυτός κουμπαράς μπορεί να αποθηκεύσει έως και 200 νομίσματα των 500 γιεν (4,13 ευρώ), πράγμα που σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να αποταμιεύσει συνολικά 100.000 γιεν (περίπου 827 ευρώ).

Για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει κάποιος το συγκεκριμένο gadget, θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσει στο iPhone του, την αντίστοιχη εφαρμογή του Jinsei Ginko και να ορίζει κάποιον στόχο αποταμίευσης. Στη συνέχεια αρκεί να τοποθετήσει το iPhone επάνω στον κουμπαρά και να ρίξει ένα κέρμα μέσα σε αυτόν.

Η εφαρμογή δεν υπολογίζει απλά το συνολικό ποσό των χρημάτων που περιέχει ο κουμπαράς, αλλά παρουσιάζει και μία ψηφιακή έκδοση της ζωής του χρήστη, δείχνοντας ένα ηλεκτρονικό avatar να πραγματοποιεί διάφορες δραστηριότητες, όσο ο χρήστης τοποθετεί νομίσματα στον κουμπαρά. Όσο περισσότερα τα χρήματα τόσο μεγαλύτερη η βελτίωση στη ζωή του avatar.

Ο κουμπαράς Jinsei Ginko θα κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία μέσα στον Μάρτιο και θα κοστίζει 3.990 γιεν (33 ευρώ). Δ

εν γνωρίζουμε πότε και αν θα κυκλοφορήσει και στις υπόλοιπες αγορές, όμως σίγουρα θα ήταν ένας ωραίος τρόπος για να μάθει κανείς τις αρχές τις αποταμίευσης, χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία.