Εδώ και δύο χρόνια περίπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εμπορίου, ξεκίνησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις τακτικές που εφαρμόζει η Google στην αγορά, ελέγχοντας κατά πόσο αυτές προωθούν το μονοπώλιο ή όχι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, δεν ήταν καλά για την Google, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Joaquin Almunia, να ενημερώνει τον CEO του αμερικανικού κολοσσού, Eric Schmidt, πως πρέπει να προβεί σε κινήσεις που θα βοηθήσουν στον ανταγωνισμό της αγοράς. Μάλιστα ο κ. Almunia είχε δώσει χρονικό περιθώριο ενός μήνα στο Schmidt ώστε να υποβάλλει μία σχετική πρόταση από τη μεριά της Google, γεγονός που πρόσφατα επιβεβαιώθηκε.

Να τονίσουμε εδώ, πως σε περίπτωση καθυστέρησης κατάθεσης της πρότασης, ο Almunia είχε προειδοποιήσει την Google για πρόστιμο που θα έφτανε μέχρι το 10% των κερδών της εταιρίας του περασμένου έτους, με το ποσό να φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Να θυμίσουμε πως νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2012, η αντίστοιχη απόφαση από την αμερικανική επιτροπή ήταν αθωωτική για την Google, καθώς οι πρακτικές τη εταιρίας δεν έρχονται σε αντίθεση με την νομοθεσίας των Αμερικανών σε θέματα ανταγωνισμού.