Ο πύραυλος Falcon 9 που ανέπτυξε η εταιρεία του Αμερικανού εκατομμυριούχου Έλον Μασκ πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε εμπορικές αποστολές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.«Αυτή είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στη διαστημική εξερεύνηση, μια συναρπαστική εποχή που πιστεύω ότι θα οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό του διαστήματος, καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλους» δήλωσε ο Μασκ, ιδρυτής της εταιρείας διαδικτυακών πληρωμών PayPal και πρόεδρος της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors.

Η εταιρεία SpaceX του Μασκ είναι μία από τις αμερικανικές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια με τη NASA για εκτοξεύσεις φορτίων σε τροχιά. Η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα είναι βασικός άξονας της διαστημικής στρατηγικής που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.Ο πυραυλοφορέας Falcon 9 πυροδοτήθηκε στις 21.45 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή σε μια ανακαινισμένη εξέδρα του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι. Στην κορυφή του πυραύλου βρισκόταν ένα ομοίωμα της κάψουλας Dragon, η οποία στο μέλλον θα μπορεί να μεταφέρει όχι μόνο φορτία αλλά και αστροναύτες.Ο πύραυλος οξυγόνου-κηροζίνης έφτασε με επιτυχία σε τροχιά και η δοκιμαστική πτήση τερματίστηκε έπειτα από 9 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα.Η SpaceX προγραμματίζει μία ακόμα δοκιμή του πυραύλου Falcon και της κάψουλας Dragon με την προοπτική να πραγματοποιήσει την πρώτη εμπορική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2011.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.