Το πολυθρύλητο Ίντερνετ των Πραγμάτων είναι μια σαρωτική δύναμη που μεταμορφώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Και δεν είναι μόνο ότι ακούμε συνεχώς κάτι γι’ αυτό, είναι πρωτίστως το γεγονός ότι αντλεί εκατοντάδες εκατομμύρια σε επίπεδο επενδύσεων προκειμένου να καθιερωθεί παγκοσμίως η χρήση του.

Μέχρι το 2023, εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς, οι ιδιώτες, οι εταιρίες και οι κρατικές δομές θα έχουν εγκαταστήσει περισσότερα από 40 δισ. συστήματα Ίντερνετ των Πραγμάτων. Κάτι που δεν εξαντλείται φυσικά στα αυτόνομα οχήματα και τα έξυπνα ηχεία!

Το τοπίο αλλάζει μέρα με τη μέρα και αναγκάζει οργανισμούς και καταναλωτές να αντιπαρατεθούν με το Ίντερνετ των Πραγμάτων, προκειμένου να κατανοήσουν την πλήρη έκταση και την πραγματική λειτουργία των «Πραγμάτων», μιας και εκεί είναι το ζουμί της υπόθεσης.

Αναφορικά με τα καταναλωτικά μας ήθη, το Ίντερνετ των Πραγμάτων αναμένεται να μεταμορφώσει πρακτικά τα πάντα εδώ. Στις ΗΠΑ και μόνο, ο αριθμός των έξυπνων οικιακών συσκευών θα ξεπεράσει το 1 δισ. μέχρι το 2023. Με μέσο κόστος 725 δολαρίων ανά νοικοκυριό, τα σπίτια θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας, δαπανώντας ένα συνολικό ποσό 90 δισ. δολαρίων σε έξυπνες λύσεις για το σπίτι.

Ο επιχειρηματικός τομέας, που συνεχίζει να αντιπροσωπεύει το πιο ώριμο κομμάτι του Ίντερνετ των Πραγμάτων, θα επενδύσει αρκετές εκατοντάδες δισ. σε αυτοματισμούς και διασυνδεδεμένες συσκευές. Οι αναλυτές της Silicon Valley περιμένουν πως μέχρι το 2023 τα συνολικά ρομποτικά συστήματα που θα λειτουργούν στον κλάδο της βιομηχανίας θα ξεπεράσουν τα 6 εκατομμύρια παγκοσμίως, την ίδια ώρα που τα ετήσια έξοδα για παραγωγή λύσεων για το Ίντερνετ των Πραγμάτων θα σκαρφαλώσουν στα 450 δισ. δολάρια.

Όσο για τον κρατικό μηχανισμό, οι κυβερνήσεις εγκαινιάζουν παγκοσμίως εφαρμογές που εντάσσονται στο Ίντερνετ των Πραγμάτων, όπως διασυνδεδεμένες κάμερες ασφαλείας, έξυπνα φώτα πόλεων, αισθητήρες κίνησης και πολλά τέτοιου είδους εργαλεία, κατασκευάζοντας ουσιαστικά αυτό που αποκαλούμε «έξυπνες πόλεις». Η ετήσια επενδυτική δαπάνη αναμένεται να αγγίξει εδώ τα 900 δισ. δολάρια μέχρι το 2023…