Αυτός είναι ο λόγος που η Amazon εγκατέλειψε την τεχνητή νοημοσύνη στις προσλήψεις

O αλγόριθμος κάπου... έμπαζε


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
21:01
21/10/2018
Αυτός είναι ο λόγος που η Amazon εγκατέλειψε την τεχνητή νοημοσύνη στις προσλήψεις
5
loading

Η Amazon πειραματιζόταν εδώ και καιρό με ένα μυστικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για την εύρεση των καλύτερων υποψήφιων υπαλλήλων.

Μόνο που τελικά ο αλγόριθμος είναι πια παρελθόν, καθώς όπως παρατήρησαν έντρομοι οι επιστήμονες είχε ένα θεματάκι: δεν ήθελε με τίποτα τις γυναίκες υπαλλήλους!

Η Amazon δούλευε εδώ και χρόνια στο project, θέλοντας να κατασκευάσει έναν αλγόριθμο που θα τη βοηθούσε στις προσλήψεις, ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο βέλτιστης διαλογής των κατάλληλων υποψηφίων δηλαδή. Μόνο που το σχέδιο ναυάγησε όταν αποκαλύφθηκε πως το σύστημα δεν αγαπούσε καθόλου τις γυναίκες.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πέντε πηγές, η Amazon είχε στήσει ένα μυστικό εργαστήριο στο Εδιμβούργο της Σκοτίας ήδη από το 2014 και η ομάδα ερευνούσε πυρετωδώς τη δυνατότητα αυτοματοποίησης της διαδικασίας των προσλήψεων.

Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ψάρευε χαρακτηριστικά από τα βιογραφικά παλιότερων υποψήφιων υπαλλήλων της Amazon και τα ανέλυε σε περισσότερα από 50.000 στοιχεία προσωπικότητας. Κατόπιν ξεψάχνιζε το ίντερνετ για να προτείνει τους καταλληλότερους υποψηφίους που θα έβρισκε.

«Ήθελαν κυριολεκτικά να είναι μια μηχανή που θα της έβαζες 100 βιογραφικά και θα απέδιδε τους πέντε καλύτερους, τους οποίους και θα προσλαμβάναμε», είπε ανώνυμη πηγή στο Reuters. Έναν χρόνο ωστόσο μετά οι ερευνητές παρατήρησαν πως η μηχανή που είχαν φτιάξει δεν συμπαθούσε τις γυναίκες.

Το πρόβλημα εδραζόταν πιθανότατα στο γεγονός ότι ο αλγόριθμος τροφοδοτούνταν από κατεξοχήν αντρικά βιογραφικά που είχαν σταλεί στην Amazon τα τελευταία 10 χρόνια, όταν ο κλάδος ήταν καθαρά ανδρική υπόθεση δηλαδή. Κι έτσι το πρόγραμμα συμπέρανε πιθανότατα πως οι άντρες είναι γενικότερα καλύτεροι υποψήφιοι από τις γυναίκες. Υποβίβαζε μάλιστα αμέσως τα βιογραφικά που είχαν σημειωμένη στο φύλο την ένδειξη «γυναίκα», ενώ πετούσε έξω τα βιογραφικά όπου οι υποψήφιοι είχαν φοιτήσει σε «σχολεία θηλέων».

Κι ενώ το πρόβλημα βρέθηκε και θα μπορούσε να διορθωθεί, οι επιστήμονες δεν ήταν καθόλου σίγουροι πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα έβρισκε άλλους τρόπους για να μεροληπτεί κατά των γυναικών. Η Amazon εγκατέλειψε τις προσπάθειες αυτοματοποίησης των ανθρώπινων προσλήψεων, αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τα όσα αποκάλυψε το Reuters, λέγοντας απλώς πως προωθεί «την ποικιλία και την ισότητα» στο εργασιακό της περιβάλλον…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Yezhov

  "...τα τελευταία χρόνια ο κλάδος ήταν καθαρά αντρική υπόθεση..."
  Που; Στη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν; Ή θέλει κάποιος να μας πει ότι στις Δυτικές χώρες οι γυναίκες μόλις προχθές 'κατέκτησαν' δικαιώματα; Ή ότι το 2008 πχ υπήρχε κάποιο πρόσκομμα στο να καταλάβουν οποιαδήποτε θέση, σε οποιοδήποτε κλάδο και οποιαδήποτε βαθμίδα;
  Θεωρητικά, την κάθε δουλειά θα πρέπει να την παίρνει ο πλέον κατάλληλος. Η με το στανιό προώθηση της "ποικιλίας και της ισότητας" με νόρμες του τύπου "θα προσλάβεις τόσο τοις εκατό γυναίκες, τόσο γκέη, τόσο κινέζους κλπ", είναι που προωθεί τον κάθε είδους ρατσισμό/σεξισμό.

 2. avatar Κρίτων

  Ο αλγόριθμος μπορεί να είχε προγραμματιστικό λάθος όμως έβγαζε σωστό αποτέλεσμα. Οι γυναίκες γενικά είναι χειρότερες υπάλληλοι. Έχουν λιγότερη δύναμη, αντοχή. Έχουν περισσότερα νεύρα και δημιουργούν προστριβές. Υπάρχουν προφανώς εξαιρέσεις όμως ο κανόνας είναι αυτός.

 3. avatar ΚAΠΑΝI3123

  Καλά δεν ειναι και παράλογο. Πολλές εταιρίες-επιχειρήσεις σκόπιμα δεν προσλαμβάνουν γυναίκες υπαλλήλους υπο τον φόβο οτι θα γκαστρωθούν και θα τις πληρώνούν θελουν δεν θελουν κλπ. Δηλ ενα μαγαζάκι που πουλάει παπούτσια πχ, αν φύγει για 6 μήνες μια πωλήτρια για να γεννήσει κλπ κλπ, ο ιδιοκτήτης εκτός από το οτι θα πρέπει να την πληρώνει, θα πρέπει να προσλάβει ενδεχομένως και αλλη πωλήτρια για να αναπληρώσει το κενό. Ειδικά σημερα που η κατάσταση ειναι ετσι που είναι, πιθανότατα είτε θα το κλείσει το μαγαζί είτε θα προσλάβει άντρα.
  Για τον λόγο αυτό υπάρχει κ νόμος που προβλέπει οτι τα ποσοστά αντρων και γυναικών πρέπει να ειναι περίπου τα ίδια. Ωστόσο αυτό ισχύει μόνο για μεγαλες εταιρίες που έχουν από εναν αριθμό εργαζομένων και πάνω.

 4. avatar Τι άλλο θα δούμε

  Ρατσιστή αλγόριθμο πρώτη φορά βλέπω.

  1. avatar Στέλιος22001818

   Σεξιστή εννοείς

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει