«Καινούριοι δρόμοι στη θεωρία των αλληλεπιδράσεων»

Ο δρ. Δημήτρης Λουκάς μιλάει στο newsbeast.gr για την ανακάλυψη στο CERN


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
14:05
04/07/2012
«Καινούριοι δρόμοι στη θεωρία των αλληλεπιδράσεων»
19
loading

Το Σωματίδιο του Θεού έχει γίνει ορατό; Ο επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Μ. Βρετανίας, Τζον Γούμερσλι, ανακοίνωσε ότι: «Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο σύμφωνο με τη θεωρία του μποζονίου Higgs». Και με τη σειρά του ο εκπρόσωπος των δύο ερευνητικών ομάδων του CERN κοντά στη Γενεύη δήλωσε: «Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρό και θεμελιωμένο».

Όπως επιβεβαιώνει, μιλώντας στο newsbeast.gr ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Δημήτρης Λουκάς, οι επιστήμονες έχουν φτάσει σε μια σπουδαία ανακάλυψη και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για το Σωματίδιο του Θεού.

«Έχει ανακαλυφθεί ένα καινούργιο σωματίδιο, στη δική μας γλώσσα λέγεται συντονισμός. Υπάρχει πολύ υψηλός βαθμός πιθανότητας, αυτό να είναι το σωματίδιο του Higgs», λέει.
Και εξηγεί τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη: «Η καθημερινότητά μας χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ο ηλεκτρισμός, οι επικοινωνίες ακόμα και το φως που δεχόμαστε από τον ήλιο οφείλονται σε ένα ενιαίο πεδίο που είναι το ηλεκτρομαγνητικό, το οποίο έχει ως χαρακτηριστικό σωματίδιο, το φωτόνιο.

Κατά αντίστοιχο τρόπο, η διαδικασία με την οποία παίρνουμε μάζα, τα σωματίδια, π.χ. ο πυρήνας ενός πρωτονίου, το ηλεκτρόνιο, η ύπαρξη ενός αντίστοιχου πεδίου, το οποίο λέγεται σωματίδιο του Higgs. Με απλά λόγια, γεμίζει όλο το χώρο.

Το σημαντικό στοιχείο για το σωματίδιο του Higgs είναι ότι αποτελεί τον ελλείποντα κρίκο σε ένα μοντέλο, το οποίο λέμε δόκιμο πρότυπο των αλληλεπιδράσεων και το οποίο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν επιβεβαιωθεί οι θεωρητικές του προβλέψεις σε πολύ υψηλό βαθμό ακρίβειας από τις πειραματικές παρατηρήσεις.

Άρα, το γεγονός ότι βρίσκουμε το σωματίδιο αυτό, εάν είναι όντως το Higgs και εδώ έχουμε ακόμα να διανύσουμε ένα δρόμο για να πιστοποιήσουμε ορισμένες άλλες ιδιότητές του, κλείνει με μεγάλο βαθμό επιτυχίας ένα ολόκληρο θεωρητικό και πειραματικό μοντέλο».

Πάντως, όπως προσθέτει, πρέπει να περάσει ένα διάστημα μηνών για να καταλήξουν οι επιστήμονες στο τελικό αποτέλεσμα της ανακάλυψής του. «Εκτιμάμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε αρκετά πειραματικά δεδομένα για να μελετήσουμε τα στοιχεία τα οποία θα πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για το σωματίδιο Higgs ή εάν αυτό το καινούργιο σωματίδιο ή συντονισμός όπως λέμε, είναι κάτι καινούργιο. Ακόμα και στην περίπτωση που θα είναι κάποιο καινούργιο, μας ανοίγει καινούργιους δρόμους στην θεωρία των αλληλεπιδράσεων», καταλήγει.

Ακούστε τι είπε ο δρ. Δημήτρης Λουκάς

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar makaros

  Πρέπει κάποτε όλοι να προσγειωθούν στην πραγματικότητα & να καταλάβουν ότι η
  επιστήμη & τεχνολογία είναι ότι πιο χρήσιμο υπάρχει για το καλό της ανθρωπότητας
  Όχι να πιστεύουν σε θρησκείες & αιρέσεις με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη ενοχή,
  στον φόβο, στην προκατάληψη & στην σκλαβιά της ψυχής τους!!!
  Να είστε πάντα ελεύθεροι στο μυαλό & στο σώμα!!!
  Nα πιστεύετε στον εαυτό σας & στις δυνατότητες σας!!! Μόνον ετσι θα πάμε μπροστά!!!!

 2. avatar makaros

  Κατ\' άρχην oι θρησκείες είναι αυτές που φουσκωνουν τα μυαλα των ανθρωπων με φόβους/ενοχές
  & όχι οι ομάδες επιστημόνων που προσπαθούν να καλύτερεψουν το μάταιο τούτο κόσμο!!!
  Κατά 2ον το έχουν ήδη καταφέρει!!! Aπλα το θέμα είναι λεπτό & πρέπει να το χειριστούν κατάλληλα.
  Δεν μπορούν ξαφνικά να ανακοινώσουν σε άτομα σαν & εσένα \"Aντόνιο\" ότι όλα όσα πίστευες
  & πιστεύεις είναι παραμυθια της καλυμας!!!
  Φοβόνται μην πάθουν σοκ οι αφελεις ανθρώποι που ακόμα πιστεύουν σε θεούς & δαίμονες!!!

  1. avatar losromi

   Η πραγματική επιστήμη δυστυχώς νοσεί... Ο Γκάντι έλεγε ότι επιστήμη χωρίς ανθρωπιά δεν είναι επιστήμη.
   Αντίθετα, σήμερα η επιστήμη έχει αναχθεί σε θρησκεία, σε δόγμα, σε πανάκεια. Δημιουργεί προβλήματα και μετά προσπαθεί να τα λύσει - ανεπιτυχώς τις περισσότερες φορές - σαν να είναι ο σωτήρας. Ό,τι κάνουν και οι πολιτικοί μας. Η επιστήμη δε μπορεί να αναπτυχθεί με συμφέροντα. Γι\' αυτό όταν θα πηγαίνετε στον γιατρό θα σας γράφει ένα χάπι που έχει ποσοστά κι όχι εκείνο που σας ταιριάζει. Αυτό λοιπόν εννοούσα με τον όρο θρησκεία. Όταν η επιστήμη αντιμετωπίζεται δογματικά, ακολουθεί τα ίδια εργαλεία χειραγώγησης μίας κακώς εννοούμενης θρησκευτικής πίστης.

   1. avatar TimTheEnchanter

    Iosromi, ευτυχώς που καμιά φορά κάνω bookmark παλιά άρθρα και έτσι είχα την ευκαιρία να διαβάσω το σχόλιό σου. +1 από μένα, κυρίως για το αποφθευγμα από Γκάντι.

  2. avatar losromi

   Χειρότερη θρησκεία από την επιστήμη υπάρχει; Παρακολούθησε τα αποτελέσματά της και θα καταλάβεις...

   1. avatar Nikolaos

    Από ποτέ η επιστήμη είναι τη θρησκεια?? Φίλε ισρομή αν δεν ήταν η επιστήμη ούτε γιατρούς θα
    είχες, ούτε μέσα μεταφοράς, ούτε ίντερνετ γιανα γράφεις ασυναρτησείες!! Αυτά είναι τα
    αποτελέσματα της!! Aν ακόμα τη θεωρείς κακιά τότε πέταξε το Η/Υ σου, όλες της συσκευές που
    έχεις στη καθημερινότητας σου, το αμάξι σου. Μετά πήγαινε να ζησεις σε κάποιο ξεχασμένο νησί
    & ξεκινά να σχολιάζεις στο newsbeast γράφοντας σε παπύρους στέλνοντας τους με περιστέρια!!

 3. avatar antonio la biao

  μια συγχρονη βαβελ θα φανε τα μουτρα τους και θα γινουν ρεζιλη παλι.γιατι δεν λενε οτι δε μπορουν να το τελιωσουν [ευτυχως] και καθονται και φουσκονουν τα μυαλα των ανθρωπων ?

 4. avatar TimTheEnchanter

  Σωματίδιο του θεού; Δημιούργία του σύμπαντος; Θα βρεθεί κάποια στιγμή ένας νέος Αϊνστάιν και θα σας τα γκρεμίσει όλα. Μια χαρά τα πάει η επιστήμη στα επι μέρους, αλλά η φιλοσοφική γενίκευση των συμπερασμάτων πάσχει (βλ. κβαντομηχανική, heisenberg, σχολή κοπενχάγης κλπ.).

 5. avatar Nikolaos

  Επιτέλους μια τρανταχτή απόδειξη γιανά αρχίσουμε βάζουμε τέλος στα παραμυθάκια περί θεού, αγίων, δαιμόνων κτλ κτλ!!!

  1. avatar Ksekarfotos

   Και ποια είναι η απόδειξη?

 6. avatar Panos

  Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω την τύφλα μου.

  1. avatar Q mark

   Είδες το άρθρο: \"Τι είναι το σωματίδιο του θεού\"?
   Αν όχι, βοηθάει αρκετά

  2. avatar Ksekarfotos

   Μην στεναχωριέσαι. Ελάχιστοι από τους ίδιους τους επιστήμονες τα καταλαβαίνουνε και ακόμα και αυτοί που διατυπώνουνε αυτές τις θεωρίες δεν μπορούν να τις διατυπώσουν με τρόπο που να είναι απόλυτα αποδεκτές από όλους. Για αυτό κάθε δεκαετία εμφανίζονται papers που δημοσιεύουνε διάφορα \"παράδοξα\"

 7. avatar kiekeboe

  ναί είστε επιστήμονες , άνθρωποι των γραμμάτων , μορφωμένοι , αυτο το λένε έτσι , σημερα αυτη τη στιγμή που ο ήλιος φέγγει κατα δώ είναι 2 η ώρα το μεσημερι και μερικα λεπτά και κατι μικροδευτερολεπτα , το νερό ειναι το H2o , το σωματίδιο του θεού το λένε Χιγκς και ανακαλύψατε και κάνατε και ράνατε ........εεεεεε ρε γέλια που θα έριχνα αμα ήμουν ο Θεός που τα εδημιουργησε και σεις τώρα τα περιεργάζεστε τα ψάχνετε και τα γυρεύετε ........και ο λόγος ποιος ? για να φτιάξουμε λέηζερ οπλα και μικρόβια-βιολογικο οπλο να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας οπως κάνουμε τόσα χρόνια???? να παράγουμε και άλλο κλεψιμέηκο -απο τον πλούτο της γης τα ορυκτα - τηλεοράσεις γκαντζετάκια ,ρομποτ , διαστημοπλοια για να κανουν πλουσιοι διακοπες και στο φεγγάρι ,και να παριστάνουν με αιωρούμενες βίλλες τους σπουδαίους στον υπόλοιπο συνάνθρωπο τους στο βωμό του δολλαρίου και του καπιταλισμου??? μαααααααααα για να βρούμε θεραπείες για τις αρρώστιες (ποιες? αυτές που δημιουργήσαμε οι ίδιοι οι ανθρώποι με τον βιασμό της γής μας? ή αυτα που φτιάσανε στα στρατιωτικα χημεία των ΗΠΑ ??? ) μααααααα για να εξυψώσουμε το επιπεδο ζωής μας θα σου πεί ο άλλος .........ποιο επίπεδο ?? να χει ο πλούσιος μεζονέτα και 100άρα τηλεοραση πλάσμα και αλλος να κοιμάται στο άστεγος στο πάρκο στο παγκάκι ???

  1. avatar EMPITIS

   Ρε παιδιά έλεος! Όσοι δεν έχετε την παραμικρή ιδέα από Επιστήμη μη σχολιάζετε (με τέτοιο τρόπο). Πονάνε τα μυαλά μας!!!

   1. avatar Nyan

    κάτι σχόλια σαν αυτό του ΕΜΠΙΤΗΣ είναι αστεία. Έχεις κάποιο διδακτορικό φίλε; Αν ναι τότε μόνο μπορείς να σχολιάζεις αλλιώς είσαι και εσύ ένας αμόρφωτος

  2. avatar skipiwn

   Εάν ο άνθρωπος δεν είχε το μικρόβιο της εξερεύνησης και του πειραματισμού από την φύση του, τώρα θα είμασταν ακόμα στις σπηλιές φίλε μου.

   1. avatar TimTheEnchanter

    Συμφωνώ με skipiwn. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι το \"μικρόβιο\" της εξερεύνησης και του πειραματισμού προήλθε από τoν φόβο του ανθρώπου για τη φύση και την ανάγκη του για επιβίωση. Η ανάγκη αυτή είναι από τα θεμελιώδη αισθήματα του ανθρώπου. Άσχετο, θα μου πεις, αλλά ας το θυμόμαστε. Μπορεί να μας χρειαστεί σύντομα.

 8. avatar TimTheEnchanter

  Σκατζόχοιρε και Ξεκάρφωτε: Όντως δεν πρόκειται για απόδειξη, είναι μια ένδειξη, όμως. Εάν δεν έχετε υπόψη σας το είδος της φιλοσοφικής και επιστημονικής διαμάχης που υπάρχει, σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο του Ευτύχη Μπιτσάκη: Το είναι και το γίγνεσθαι. Πάντως άσχετο δεν είναι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει