proho.gr
Μια νέα αγορά, αυτή των ψηφιακών μονογραφιών και των σύντομων και ανέκδοτων ψηφιακών βιβλίων, ή αλλιώς «mini-books», φαίνεται ότι δημιούργησε η Amazon, καθώς ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της σειράς «Kindle Singles», η εταιρία έχει πωλήσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια τίτλους e-books.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας paidcontent.org, που αποκάλυψε και τις επιδόσεις των Kindle Singles, η Amazon διαθέτει προς το παρόν 165 τίτλους σ’ αυτή την κατηγορία, ενώ κάθε εβδομάδα προσθέτει άλλους τρεις.

Σύμφωνα με την Amazon, τα κριτήρια για κάθε Kindle Single, από τα οποία αποκλείονται προς στιγμή χρηστικά εγχειρίδια, ταξιδιωτικοί οδηγοί, παιδικά βιβλία κ.α. – είναι:

– Έκταση κειμένου από 5.000 έως 30.000 λέξεις
– Τιμή από 0,99 έως 4,99 δολάρια (0,75 έως 3,8 ευρώ)
– Αυτοτελής εργασία σε ένα θέμα
– Να μην έχει δημοσιευτεί στο παρελθόν

Τα περισσότερα Kindle Singles διακινούνται αποκλειστικά από την Amazon, σε αντίθεση με κάποια άλλα, που προέρχονται από παραδοσιακούς και ηλεκτρονικούς εκδότες και διακινούνται και μέσα από άλλες εμπορικές πλατφόρμες. Όπως υπογραμμίζεται, κάθε εβδομάδα υποβάλλονται στην Amazon περί τα 50 ηλεκτρονικά βιβλία, όμως πολύ λίγα γίνονται αποδεκτά προς έκδοση, υπολογίζοντας το ποσοστό των εγκρίσεων στο 6%.

Μάλιστα σε αντίθεση με την Barnes & Noble και την Apple, που διαθέτουν αντίστοιχη κατηγορία e-books, αλλά δεν τα υποστηρίζουν με πρακτικές μάρκετινγκ, η Amazon υποστηρίζει εμπορικά τους συγγραφείς των Kindle Singles.

Η Amazon αναφέρει ότι τους τελευταίους 14 μήνες, που έχει ξεκινήσει την συγκεκριμένη σειρά, έχουν πωληθεί άνω των δύο εκατομμυρίων Kindle Singles. Το 70% των πωλήσεων κατευθύνεται στον συγγραφέα ή τον εκδότη, ενώ η εταιρία κρατάει το 30%. Το άρθρο εκτιμά ότι τα έσοδα από την πώληση των Kindle Singles ξεπερνούν το 1,1 εκ. δολάρια (0,8 εκ. ευρώ).

Σύμφωνα με δηλώσεις του επί συμβάσει καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια κι επιμελητή της Amazon, Ντέβιντ Μπλουμ τα «Kindle Singles» αποτελούν ιδεώδες εφαλτήριο την προώθηση νέων συγγραφέων που ορίζει τον χώρο της δραστηριότητάς τους ανάμεσα στα περιοδικά και τα βιβλία.

Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν είναι όλοι οι συγγραφείς πρωτοεμφανιζόμενοι, αφού στη λίστα των ευπώλητων που δημοσιεύεται, φιλοξενούνται και γνωστά ονόματα (Lee Child, Stephen King, David Baldacci, Dean Koontz, Karin Slaughter, Jodi Picoult, Jon Krakauer, κ.ά. -οι δε τίτλοι «Leaving Home» της Jodi Picoult και «Thorn in My Side» της Karin Slaughter, διατίθενται μόνον ως Kindle Singles).

Η ιστοσελίδα υπολογίζει ότι εάν η έκδοση έκδοσης των Kindle Singles συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, έως το τέλος του 2012 θα έχουν φτάσει τους 280 τίτλους.