Το GPS της Ευρώπης σχεδόν ολοκληρώθηκε

Εκτοξεύθηκαν τέσσερις ακόμη δορυφόροι Galileo που τοποθετήθηκαν σε ύψος σχεδόν 23.000 χιλιομέτρων


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
5:21
15/12/2017
Το GPS της Ευρώπης σχεδόν ολοκληρώθηκε
3
loading

Τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκοί δορυφόροι Galileo εκτοξεύθηκαν, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ανεβάζοντας έτσι σε 22 πλέον τον συνολικό αριθμό τους στο διάστημα.

Απομένει μία ακόμη εκτόξευση άλλων τεσσάρων δορυφόρων, στα μέσα του 2018, για να ολοκληρωθεί ο «αστερισμός» του Galileo στον ουρανό και το ευρωπαϊκό GPS να αποκτήσει παγκόσμια κάλυψη, διαθέτοντας 24 δορυφόρους εν λειτουργία και δύο εφεδρικούς.

Η εκτόξευση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την Arianspace έγινε με πύραυλο «Αριάν 5» από το διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική.

Οι τέσσερις δορυφόροι, βάρους 715 κιλών ο καθένας, τοποθετήθηκαν σε ύψος σχεδόν 23.000 χιλιομέτρων. Τις επόμενες μέρες, το «κουαρτέρο» θα καθοδηγηθεί στις τελικές τροχιές τους. Εκεί θα υποβληθούν σε δοκιμές διάρκειας έξι μηνών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Παγκόσμιου Συστήματος Δορυφορικής Πλοήγησης (GSA), προκειμένου τελικά να δοθεί το «πράσινο φως» για την κανονική λειτουργία τους μαζί με τους υπόλοιπους.

Η αρχική λειτουργία του συστήματος Galileo ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου 2016. «Η Ευρώπη διαθέτει τώρα ένα τρομερό σύστημα παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ESA Γιαν Βέρνερ.

Το Galileo - που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπτύσσεται από την ESA και αποτελεί την απάντηση της Ευρώπης στο αμερικανικό GPS και στο ρωσικό GLONASS- θα παρέχει στους χρήστες διεθνώς το στίγμα τους στο χώρο και στο χρόνο με ακρίβεια της τάξης του ενός μέτρου και αξιοπιστία μεγαλύτερη από ό,τι το τωρινό GPS.

Το Galileo θα διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο από την παγκόσμια αγορά υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης, η οποία αναμένεται να φθάσει τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ που επιτρέπει τη συνδυασμένη χρήση του Galileo και του GPS.

Οι κατασκευαστές επεξεργαστών (STMicroelectronic, Qualcomm, Broadcom κ.α.) έχουν ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία «τσιπ» για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα και άλλες συσκευές, που θα επιτρέπουν τη χρήση του Galileo παράλληλα με το GPS. Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι από του χρόνου, χάρη στο συνδυασμό των δύο συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης, ένας χρήστης θα επιτυγχάνει γεωεντοπισμό της θέσης του με ακρίβεια της τάξης του μισού μέτρου έναντι περίπου πέντε μέτρων σήμερα μόνο με το GPS.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar john123

  Σε τι χρησιμεύει να έχεις ακριβεια μισό μετρο αντι 5 μετρα τουλάχιστον στην πλοήγηση;

  1. avatar Billyyyyyy

   Η οδήγηση είναι ένα κομμάτι. Τα γαιωδετικά GNSS receivers χρησιμοποιούν GPS, GLONASS και BEIDOU. Με την προσθήκη του GALILLEO σε Ευρωπαικό επίπεδο θα επηρεάσει θετικά την ήδη υψηλή και συνεχώς βελτιούμενη απόδοση των δεκτών. Στο πεδίο μετρήσεων ένας τοπογράφος μπορεί να πετύχει αποκλείσεις στη μέτρηση του κάτω από 5cm. Αν κάνεις μια έρευνα για γαιωδετικά GNSS receivers θα δεις λεπτομέρειες. Άλλη σημαντική χρησιμότητα του ευρωπαικού δικτύου φαντάζομαι θα αφορά χαρτογράφηση, στρατό κ.α.

  2. avatar Γιώργος111111

   Δεν μπερδεύεται όταν υπάρχουν παράλληλοι δρόμοι, ξέρει σε ποια λωρίδα βρίσκεσαι(θα μπορεί να σου λέει πχ πιάσε δεξιά λωρίδα σε τόσα μέτρα), καλύτερη εμπειρία για μηχανάκια και πεζούς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει