Η Ελλάδα υπέγραψε τη Διακήρυξη για την πληροφορική υψηλών επιδόσεων

Στόχος οι λειτουργικοί ευρωπαϊκοί υπερ-υπολογιστές κλίμακας exa


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
20:00
13/11/2017
Η Ελλάδα υπέγραψε τη Διακήρυξη για την πληροφορική υψηλών επιδόσεων
5
loading

Η Ελλάδα έγινε η 12η χώρα που υπέγραψε τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πληροφορική υψηλών επιδόσεων (High-Performance Computing-HPC), συμμετέχοντας έτσι στην προσπάθεια της Ε.Ε. να αναπτύξει την επόμενη γενιά υποδομών πληροφορικής και δεδομένων.

Στόχος είναι να υπάρξουν λειτουργικοί ευρωπαϊκοί υπερ-υπολογιστές κλίμακας exa (πεντάκις εκατομμυριοστής κλίμακας) στην πρώτη τριάδα της παγκόσμιας κατάταξης έως το 2022-2023.

Ο όρος HPC αφορά υπερυπολογιστικά συστήματα που μπορούν να εκτελέσουν πάνω από 10^15 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο (petascale) και τα οποία σε λίγα χρόνια θα είναι σε θέση να φθάσουν τους 10^18 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο (exascale), μία υπολογιστική ισχύ ανάλογη με αυτήν που έχουν όλα μαζί τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στη χρήση των ερφαρμογών HPC, όμως δεν κατέχει κανέναν υπολογιστή στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως. Τη διακήρυξη, που είχε παρουσιασθεί τον Μάρτιο 2017, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, στις 10 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Έως τώρα είχαν υπογράψει τη διακήρυξη η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και η Ελβετία.

Οι χώρες που προσυπογράφουν τη διακήρυξη έχουν δεσμευτεί να συνεργασθούν για να καθιερώσουν ένα παγκοσμίου κύρους «οικοσύστημα»πληροφορικής υψηλών επιδόσεων, με την απόκτηση και τη λειτουργία υπερ-υπολογιστών παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς και με την κατασκευή του κύριου εξοπλισμού, των εργαλείων λογισμικού και των εφαρμογών που απαιτούνται για την τεχνολογία HPC.

Οι πανίσχυροι υπολογιστές θα παίξουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών, στη νευροεπιστήμη και στην αποκάλυψη του μυστικών του εγκεφάλου και του νου, στην πρόβλεψη του κλίματος, στην παρατήρηση του διαστήματος, στην πρόληψη και διαχείριση των φυσικών καταστροφών, στην ανάπτυξη νέων υλικών κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη, ετοιμάζουν έως το τέλος του 2017 έναν «οδικό χάρτη» για την υλοποίηση των νέων ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Γιώργος 272

  αυτή τη στιγμή οι Κινέζοι είναι μακράν πρώτοι πάντως, άν και η πιο εντυπωσιακή απεικόνιση είναι ανά λειτουργικό σύστημα:

  https://www.top500.org/statistics/list/

 2. avatar σουλιωτοπουλα

  θεε μου, σκυβω το κεφαλι μου και κλαιω...η επιστημη δυστυχώς σημερα ειναι το αρμα του διαβόλου. ..και εις το ονομα της δικης μας διευκόλυνσης η επιστημη καλπαζει και μας εξοντώνει. ..και εμεις καυχαζουμε και τρεχουμε να προμηθευτουμε τις υπηρεσίες της...ο καθενας ας σκεφθει τι ακριβως για αλλη μια φορα υπέγραψε η ανθελληνικη κυβέρνηση μας..

  1. avatar niο

   Δεν πηδάς και στον γκρεμό!!!

 3. avatar Ενα απλο πσ του 90 ειναι αρκετο να τα μαμησει οσους υπολογισμους και να κανουν

  ...

 4. avatar olymbitis

  Γνωστές οι υπογραφές των Ελλήνων. Πρώτοι υπογράφουμε, τελευταίοι και καταϊδρωμένοι εφαρμόζουμε. Ειδικά αν υπογράφει κάποιος ψευδοϋπουργός ψηφιακής πολιτικής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει