Ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν τα Blackberry από την Apple, τη Google και άλλες εταιρίες, έφερε σύννεφα στην κατασκευάστρια Research In Motion (RIM) που έχει χάνει έδαφος στην αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Υπό την πίεση των μετόχων και των επενδυτών ο ελληνικής καταγωγής ιδρυτής και επικεφαλής της καναδικής εταιρίας Μάικ Λαζαρίδης και το δεξί του χέρι Τζιμ Μπαλσίλι εγκατέλειψαν μετά από δεκαετίες το τιμόνι της επιχείρησης, την οποία από μια μικρή καναδική εταιρία μετέτρεψαν σε ένα πολυεθνικό γίγαντα.

Ο Λαζαρίδης, που ίδρυσε την RIM το 1985 μαζί με δύο παιδικούς φίλους του, δεν θα είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος, αλλά θα διατηρήσει ενεργό ρόλο, καθώς θα γίνει αντιπρόεδρος και επικεφαλής της νεοσύστατης επιτροπής καινοτομίας. Ο Μπαλσίλι -που ήρθε στην εταιρία το 1992-, θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά χωρίς εκτελεστικό ρόλο. Ανέκαθεν ο Λαζαρίδης ήταν υπεύθυνος για τα τεχνολογικά θέματα και ο Μπαλσίλι για τα οικονομικά και τις πωλήσεις.

Στη θέση τους θα αναλάβει από σήμερα διευθύνων σύμβουλος ο Θόρστεν Χάινς, έως τώρα ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας, ο οποίος ήλθε στη RIM το 2007 από τη γερμανική Siemens. Νέος πρόεδρος (αξίωμα που επίσης κατείχαν από κοινού οι Λαζαρίδης και Μπαλσίλι, οι οποίοι παραμένουν μεγαλομέτοχοι με μερίδια πάνω από 5% ο καθένας) θα γίνει η Μπάρμπαρα Στίμιστ, πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου του Τορόντο και πρώην στέλεχος της Royal Bank of Scotland.

Η αλλαγή στην κορυφή του μάνατζμεντ αναμένεται να συνοδευθεί και από αλλαγή στρατηγικής, κάτι που ζητούν οι μέτοχοι και επενδυτές για να ξαναβρεί η εταιρία την αίγλη της. Μολονότι η RIM με τα Blackberry ξεκίνησε στην ουσία την μόδα των έξυπνων κινητών -οι συσκευές της ήταν οι πρώτες που επέτρεπαν την αξιόπιστη μετάδοση e-mail- , στη συνέχεια άλλοι ανταγωνιστές, κυρίως η Apple, την επισκίασαν σε δημοσιότητα και πωλήσεις, με συνέπεια η πίτα των Blackberry, που πρωτοεμφανίστηκαν το 1998, να συρρικνωθεί σταδιακά στη διεθνή αγορά.

«Έρχεται μια στιγμή στην ανάπτυξη κάθε πετυχημένης εταιρίας που οι ιδρυτές αναγνωρίζουν την ανάγκη να περάσουν τη σκυτάλη σε μια νέα ηγεσία. Ο Τζιμ και εγώ πήγαμε στο διοικητικό συμβούλιο και τους είπαμε ότι αυτή η ώρα έφτασε» είπε ο Ελληνο-καναδός σε συνέντευξη Τύπου.

Ο τελευταίος υπολογιστής-ταμπλέτα «PlayBook» της RIM, με τον οποίο πόνταρε να απαντήσει στο iPad της Apple, δεν είχε την προσδοκώμενη ανταπόκριση στην αγορά. Η μετοχή της εταιρίας (που κάποτε είχε την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία μεταξύ όλων των καναδικών εταιριών και ο Λαζαρίδης είχε γίνει ο πιο δημοφιλής επιχειρηματίας στη χώρα) έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Τώρα, υπό το νέο μάνατζμεντ, η εταιρία θα προωθήσει έως το τέλος του 2012 μια νέα γενιά κινητών τηλεφώνων και ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το Blackberry 10, ως απάντηση στο Android.