proho.gr

Μια ολοκληρωμένη έρευνα από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο υποδεικνύει ότι υπάρχουν εκτάσεις χώρου ικανών να φιλοξενήσουν ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Βέβαια, στην πλειονότητά του ο χώρος αυτός βρίσκεται σε σπήλαια ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, και επίσης ένα μεγάλο τμήμα της ζωής αυτής το πιο πιθανό είναι να είναι μικρόβια, παρά πράσινα ανθρωπάκια -αλήθεια γιατί να είναι πράσινα ανθρωπάκια σε ένα κόκκινο πλανήτη; Ωστόσο το εντυπωσιακό είναι ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα 3% του Άρη, διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για να φιλοξενήσει ζωή.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται κάτι το εξαιρετικό, μέχρι να σκεφτείτε δύο πράγματα. Πρώτον, μιλάμε για ένα ποσοστό σε ολόκληρο τον πλανήτη, δηλαδή από τον πυρήνα μέχρι και τον φλοιό. Και δεύτερον, το ίδιο ποσοστό στην Γη, ξέρετε σε τι αντιστοιχεί; Μόλις στο 1%!

Με λίγα λόγια ο Άρης υπερτερεί της Γης, ως κατοικήσιμος, κάτι που ακούγεται τρελό, αλλά όμως αληθινό. «Υπάρχουν μεγάλες περιοχές του Άρη που είναι συμβατές με επίγεια ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Charley Lineweaver, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αν σας ενδιαφέρει η προέλευση της ζωής και το πώς μπορεί η ζωή να ξεκινήσει και σε άλλους πλανήτες, τότε αυτό είναι ίσως θα σας προκαλέσει το ενδιαφέρον στην παρούσα υπόθεση».

Στην επιφάνεια του Άρη επικρατεί πάρα πολύ κρύο, (- 63 βαθμούς Κελσίου), ενώ η ατμοσφαιρική πίεση είναι πολύ χαμηλή για να υποστηρίξει νερό σε υγρή μορφή, κορυφαίο στοιχείο για την ύπαρξη ζωής όπως την γνωρίζουμε. Όμως η μελέτη του Lineweaver, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astrobiology, διεξήχθη με την παρατήρηση γεωλογικών δεδομένων από τις διάφορες αποστολές στον Άρη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν αρκετά ζεστά και με τις κατάλληλες συνθήκες πίεσης, οι περιοχές κάτω από την επιφάνεια. Ζεστασιά από τον πυρήνα του πλανήτη θα παρείχε την κατάλληλη θερμότητα, ενώ η πίεση του εδάφους την αναγκαία ατμοσφαιρική πίεση.

Είναι δυνατόν, να υπάρχουν τεράστιες αυτοκρατορίες μικροβίων ή ποιος ξέρει τι άλλο κάτω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτης; Θα μάθουμε περισσότερα, τον επόμενο Αύγουστο, όταν το Rover Curiosity της NASA θα φτάσει στον Άρη. Το εν λόγω ρομποτικό ρόβερ, είναι εξοπλισμένο με λέιζερ το οποίο θα είναι ικανό να σπάει βράχους και έναν ρομποτικό βραχίονα για να τους μελετά. Επιπλέον, θα προσγειωθεί δίπλα σε μια περιοχή ιζημάτων του Άρη, οπότε ίσως μας περιμένουν μοναδικά ευρήματα και ανακαλύψεις.