Η AMD (NYSE: AMD) ανακοίνωσε το σχέδιο της για αναδιάρθρωση και υλοποίηση ενεργειών λειτουργικής αποδοτικότητας, με στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Η AMD αναμένει ότι αυτές οι συνδυασμένες ενέργειες θα δημιουργήσουν μια πιο ανταγωνιστική διάρθρωση του κόστους και θα εξισορροπήσουν εκ νέου τις δυνατότητες του εργατικού δυναμικού της εταιρείας παγκοσμίως. Επιπλέον, θεωρεί πως θα τη βοηθήσουν να συνεχίσει την προσφορά κορυφαίων προϊόντων και παράλληλα να βελτιώσει την παραγωγικότητα, μειώνοντας τον χρόνο διάθεσης στην αγορά, και να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τις βασικές τάσεις της βιομηχανίας που αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

«Ελαττώνοντας τη διάρθρωση του κόστους και εστιάζοντας στις βασικές δυνατότητες ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού μας παγκοσμίως, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της AMD και θα μας επιτραπεί να επιδιώξουμε δυναμικά ένα ισορροπημένο σύνολο στρατηγικών δραστηριοτήτων που θα αποσκοπούν στη μελλοντική ανάπτυξη. Οι ενέργειες αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της ικανότητάς μας να ικανοποιούμε συνεχώς τις ανάγκες των πελατών μας παγκοσμίως και των σύγχρονων τάσεων στους τομείς χαμηλής ισχύος, αναδυόμενων αγορών και cloud», είπε ο Rory Read, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AMD.

Η εταιρεία αναμένει ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων, κυρίως σε επίπεδο λειτουργικών δαπανών, κατά $ 10 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και $ 118 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το 2012, κυρίως μέσω μίας μείωσης 10% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως καθώς και μέσω της λήξης υφιστάμενων συμβατικών δεσμεύσεων. Η μείωση προσωπικού θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις λειτουργίες σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012. Με βάση την αναμενόμενη εξοικονόμηση πόρων από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η AMD εκτιμά ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2011 τα λειτουργικά έξοδα θα είναι περίπου $ 610 εκατ.

Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτών των ενεργειών, η AMD αναμένει να εξοικονομήσει περίπου $ 90 εκατ. δολάρια στα λειτουργικά έξοδα του 2012 επιπρόσθετα των αποταμιεύσεων από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση περισσότερων από $ 200 εκατομμύριων στα εκτιμώμενα συνολικά λειτουργικά έξοδα το 2012.

Η εταιρεία αναμένει να επενδύσει εκ νέου ένα σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεων αυτών για τη χρηματοδότηση ενεργειών που θα επιταχύνουν την υλοποίηση στρατηγικών κινήσεων της AMD στους τομείς χαμηλής ισχύος, αναδυόμενων αγορών και cloud.

Οι ενέργειες της εταιρείας, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, θα πραγματοποιηθούν κυρίως κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2011, με κάποιες δραστηριότητες να λαμβάνουν χώρα το 2012. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα καταγράψει δαπάνες αναδιάρθρωσης περίπου $ 101 εκατ. και $ 4 εκατ. κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και το 2012, αντίστοιχα. Από το σύνολο των εξόδων της αναδιάρθρωσης, οι μελλοντικές δαπάνες σε μετρητά θα είναι περίπου $ 56 εκατ. το 2011, $ 33 εκατ. το 2012 και $ 15 εκατ. το 2013.