Προβληματισμός επικρατεί στα ενδότερα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύστερα από την επισημοποίηση της κυβερνοεπίθεσης στα αρχεία του. Το FBI διερευνά ακόμα το μέγεθος της ζημιάς. Παραμένει άγνωστο ακόμα το αν αποσπάστηκαν πληροφορίες ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν οι πληροφορίες που έχει στην κατοχή του το ΔΝΤ πέσουν σε λάθος χέρια και δημοσιευθούν θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό χάος.

Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν αρχεία από συσκέψεις –πολλές από τις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί και ανεπισήμως- και διαπραγματεύσεις μεταξύ διεθνών ηγετών οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τα παγκόσμια οικονομικά δρώμενα.

Η επίθεση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε πριν από την πτώση του Ντομινίκ Στρος-Καν. Οι υπάλληλοι του ΔΝΤ παρόλα αυτά ενημερώθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μέσω email για την «ύποπτη δραστηριότητα» σε έναν από τους υπολογιστές του οργανισμού.

Ο ειδικός στις κυβερνοεπιθέσεις και πρώην εργαζόμενος για χάρη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τομ Κέλερμαν, έκανε λόγο για στοχευμένη επίθεση με απώτερο σκοπό την εγκατάσταση λογισμικού που θα «ψάρευε» πληροφορίες για χάρη ενός από τα κράτη-μέλη του δικτύου του οργανισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, υψηλά στελέχη του ΔΝΤ δηλώνουν πως η επίθεση ήταν τόσο σοβαρή που η Παγκόσμια Τράπεζα αναγκάστηκε να κόψει κάθε δικτυακό σύνδεσμό της με το Ταμείο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, David Hawley αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τη φύση της επίθεση επιβεβαίωσε όμως πως η λειτουργία του δικτύου έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως.