Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» αναδεικνύοντας δέκα προτάσεις, οι οποίες βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 49.000 ευρώ. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 674 με υποβολή 403 προτάσεων. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε στην εξεύρεση λύσεων σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και σχετίζονται με το περιβάλλον, την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών και τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Σε τελετή που διοργανώθηκε τστο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας, απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία», παροουσία της υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κας Άννας Διαμαντοπούλου, του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Αντώνη Μαρκόπουλου, του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κου Βασίλειου Ράπανου και του Διευθύνοντος Συμβούλου κου Απόστολου Ταμβακάκη, στελεχών της Τράπεζας και παραγόντων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Οι νικητές έχουν ως εξής:

– Το πρώτο χρηματικό βραβείο αξίας 20.000 ευρώ απονεμήθηκε στον κ. Τσεκούρα Παναγιώτη για την πρότασή του στο τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας με τίτλο «Φωτοβολταϊκοί και θερμικοί ηλιακοί συλλέκτες Fresnel». Ο κ. Τσεκούρας είναι 27 ετών, διδακτορικός φοιτητής του ΕΜΠ.

– Το δεύτερο χρηματικό βραβείο αξίας 10.000 ευρώ απονεμήθηκε στην κ. Χατζηδημήτρη Μαγδαληνή για την πρότασή της η οποία συνδυάζει τα κοινωνικά δίκτυα και τις συναλλαγές μέσω κινητού, με τίτλο «Από τα κοινωνικά δίκτυα στα δίκτυα πληρωμών».

– Το τρίτο χρηματικό βραβείο αξίας 6.000 ευρώ απονεμήθηκε στον κ. Κώστα Αθανάσιο και στην κα Φιλλιπαίου Γεωργία για την πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας με τίτλο «Συσκευή 4ΕCO2 συνεχούς αναπροσαρμογής της βέλτιστης λειτουργίας του συστήματος καύσης με δυνατότητα καταγραφής».

– Το τέταρτο χρηματικό βραβείο αξίας 4.000 ευρώ απονεμήθηκε στον κ. Διαμαντίδη Αναστάσιο για την πρότασή του στον τομέα παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου με τίτλο «Προσφορά υπηρεσιών σε καταναλωτές για την εύρεση του κατάλληλου επαγγελματία και σε επαγγελματίες για άμεση προσφορά εργασίας».

Στις υπόλοιπες έξι προτάσεις που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού απονεμήθηκαν χρηματικά βραβεία αξίας 1.500 ευρώ.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στην τρίτη φάση του διαγωνισμού ήταν τα 30 έτη, με το ένα τρίτο των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες.

Στην τελετή παρέστη ως κεντρικός ομιλητής ο συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Δοξιάδης Απόστολος, που ανέλυσε, διαχρονικά, την έννοια της καινοτομίας.

Επίσης, ανακοινώθηκε η έναρξη του δεύτερου διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία» για το 2011. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί από το site του διαγωνισμού www.nbg.gr/ibank/innovation η νέα θεματολογία του δεύτερου διαγωνισμού.