Η Apple στις 12 Σεπτεμβρίου κάνει τα αποκαλυπτήρια του iPhone 15 και παρουσιάζει τα νέα προϊόντα της, ωστόσο δεν κάνει καμία αναφορά στην κατάργηση του iPhone mini που λατρεύει φανατικά ένα μικρό μέρος του κοινού της.

Εν μία νυκτί εξαφανίζει το συγκεκριμένο μοντέλο από τον κατάλογο στην επίσημη ιστοσελίδα της και δεν εκδίδει κάποια επίσημη ανακοίνωση, με την είδηση να διαδίδεται από χρήστες των social media που θέλουν να κάνουν παραγγελία και δεν μπορούν.

Άτομα που δραστηριοποιούνται στο τομέα της τεχνολογίας θεωρούν λογική την σιωπή της εταιρείας, εντούτοις ορισμένοι χρήστες των iPhone διαφωνούν και πιστεύουν ότι πέφτουν τίτλοι τέλους σε μια εναλλακτική επιλογή στον ραγδαίο αναπτυσσόμενο κόσμο των smartphones.

Η επανάσταση με τις χαμηλές πτήσεις…

Η σειρά iPhone mini παρουσιάζεται για πρώτη φορά το 2020 και σύμφωνα με το Wired πρόκειται για το iPhone 12 mini, που τυγχάνει θερμής υποδοχής από τον κόσμο. Το μοντέλο αντιμετωπίζει μερικά σοβαρά προβλήματα -όπως με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας- όμως αποκτά φανατικό κοινό, λόγω του μικρού μεγέθους και της χαμηλής τιμής του, σε σχέση με τα άλλα smartphones της Apple.

Τον επόμενο χρόνο λοιπόν, η εταιρεία πλασάρει το iPhone 13 mini στην τιμή των 599 δολαρίων, δηλαδή 100 δολάρια πιο φθηνό από το iPhone 13, που κοστίζει 699 δολάρια. Επίσης, διαθέτει οθόνη 5,4 ιντσών και είναι εύχρηστο στο ένα χέρι, κάτι που επιτρέπει πιο γρήγορες και περισσότερες επαφές με την οθόνη. Έτσι, καταφέρνει να ξεπεράσει σε πωλήσεις την προηγούμενη έκδοση, αλλά δεν κάνει όσες υπολογίζει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός.

Το αθόρυβο τέλος

Το 2022 η Apple παρουσιάζει το iPhone 14, χωρίς να διαθέτει mini έκδοση και δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτό το γεγονός. Χρήστες των smartphones της απορούν, γιατί δεν συνεχίζει τη συγκεκριμένη σειρά, όμως δεν χάνουν την ελπίδα τους, αφού κυκλοφορούν ακόμη μοντέλα από τα εργοστάσια της.

Ωστόσο, φέτος η Apple καταργεί κάθε ελπίδα, αφού όχι μόνο δεν παρουσιάζει κάποιο μοντέλο iPhone 15 mini, αλλά την ημέρα της παρουσίασης καταργεί όλα τα διαθέσιμα σχετικά μοντέλα από την ιστοσελίδα της.

Το Business Insider αναφέρει ότι αυτή η απόφαση έχει δυσαρεστήσει ένα μέρος του κοινού της, όμως φανερώνει τον προσανατολισμό της Apple, η οποία δεν σκοπεύει να παραγάγει απλώς smartphones για ομιλία ή μηνύματα. Αντιθέτως, θέλει να πουλάει συσκευές με μεγάλη οθόνη και δυνατούς επεξεργαστές, ώστε οι χρήστες να μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες και σειρές, ή να παίξουν video games που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμα στον υπολογιστή και τις κονσόλες.

Πλέον, η μοναδική εναλλακτική για κάποιον που θέλει κινητό τσέπης, είναι το iPhone SE , καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στον ιστότοπο της Apple. Πρόκειται για ένα οικονομικό smartphone, με οθόνη 4,7 ιντσών και κοστίζει 429 δολάρια, δηλαδή είναι ακόμη φθηνότερο από το 13 mini. Όμως είναι κατασκευασμένο με παλαιότερα εξαρτήματα, κάτι που κάνει και το δικό του μέλλον αβέβαιο.

Το iPhone SE