Μπορεί το Κατάρ να παίζει… από σπόντα στο Κόπα Αμέρικα, αλλά ήδη από την πρώτη αγωνιστική έδειξε ότι είναι «σκληρό καρύδι», καθώς κατάφερε να αποσπάσει την ισοπαλία από την Παραγουάη, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0.

Η Παραγουάη άνοιξε το σκορ μόλις στο 4′. Το χέρι του Πέδρο έστειλε τον Όσκαρ Καρντόσο στην άσπρη βούλα και εκείνος σε ηλικία 36 ετών και 27 ημερών έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Κόπα Αμέρικα. Στο 56′ το άψογο τελείωμα του Γκονζάλες έφερε το 2-0 για τους Λατινοαμερικανούς, αλλά στη συνέχεια ήρθαν τα… πάνω κάτω.

Οι φιλοξενούμενοι (και στην κυριολεξία) έκαναν την ανατροπή μόλις σε δέκα λεπτά. Στο 68’ με εξαιρετικό τέρμα ο Αλί μείωσε σε 2-1 και στο 77’ ο Κούκι πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης, με το 2-2 να είναι και το τελικό αποτέλεσμα.

Το Κατάρ και η Ιαπωνία, που συμμετέχουν στη διοργάνωση, προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με την Λατινική Αμερική. Όμως, η CONMEBOL, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής, έχει αποφασίσει από το 1993 και μετά να καλεί και ομάδες που γεωγραφικά δεν έχουν καμία σχέση μαζί της.

Τότε, το Μεξικό και οι ΗΠΑ είχαν λάβει μέρος και σε κάθε διοργάνωση συμμετείχαν δύο χώρες εκτός της Ομοσπονδίας, ώστε να συμπληρώσουν τα κενά λόγω των λίγων μελών που έχει στις τάξεις της η CONMEBOL. Συνήθως, όμως, αυτές οι χώρες ήταν από την αμερικανική ήπειρο και για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης και οι δύο που κλήθηκαν είναι εκτός από αυτήν.

Αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή της Ιαπωνίας μετά το 1999, ενώ το Κατάρ δίνει το «παρών» φέτος για πρώτη φορά και θα κάνει… repeat και στη διοργάνωση του 2020, στην οποία έχει κληθεί για πρώτη φορά και η Αυστραλία. Το Μεξικό είχε συμμετάσχει σε κάθε διοργάνωση από το 1993 και φέτος μετρά την πρώτη απουσία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες που έχουν κληθεί κατά καιρούς είναι οι Κόστα Ρίκα, Αϊτή, Ονδούρα, Τζαμάικα και Παναμάς.