Μια επιστολή από την πρεσβεία της Σερβίας, μέσω της οποίας προτείνεται η επανάληψη του σπουδαίου φιλικού με την Παρτιζάν, 20 χρόνια μετά το έπος της 7ης Απριλίου του 1999, όταν η ομάδα ταξίδεψε μέχρι το Βελιγράδι που βομβαρδιζόταν από τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, έφτασε στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Εκείνο το ταξίδι είχε επιβεβαιώσει ότι η Ένωση πρεσβεύει πολλά παραπάνω από έναν απλό αθλητικό σύλλογο, η είδηση έγινε γνωστή παγκοσμίως, ενώ οι οπαδοί της έχουν και αυτό ανάμεσα στα επιχειρήματά τους, όταν υποστηρίζουν πως «είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ». Για εκείνους ισοδυναμεί αυτό το φιλικό με αρκετούς τίτλους…

Τώρα, 20 χρόνια μετά, τα δεδομένα έχουν αλλάξει αρκετά. Η φιλία που είχε «χτιστεί» τότε με την Παρτιζάν και τους οπαδούς της, έχει δώσει τη θέση της σε μια μεγάλη οπαδική κόντρα, στην οποία εμπλέκεται και ο ΠΑΟΚ, λόγω της αδελφοποίησης των οργανωμένων του με αυτούς της σερβικής ομάδας.

Έτσι, μπορεί ο Σέρβος πρέσβης στην Αθήνα να μετέφερε το αίτημα για repeat του φιλικού αγώνα μεταξύ των δύο συλλόγων, με σκοπό τον εορτασμό των 20 χρόνων από το σπουδαίο εκείνο αθλητικό γεγονός, αλλά στο άκουσμα αυτής της είδησης, ο κόσμος της Ένωσης έχει αντιδράσει πολύ έντονα.

«Η υποστήριξη της ΑΕΚ προς την ομάδα της Παρτιζάν, αλλά και προς τον σερβικό λαό γενικότερα, που τότε βίωνε τις δυσκολότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του, θα μείνει καταγεγραμμένη στην ιστορία της Παρτιζάν αλλά και της χώρας μας, μία κίνηση άξια θαυμασμού η οποία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τις αδερφικές σχέσεις των δυο λαών μας. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, θα θέλαμε να παίξουμε και πάλι έναν φιλικό αγώνα στο Βελιγράδι φιλοξενώντας την αδερφή ΠΑΕ ΑΕΚ και ενθυμούμενη την 7η Απριλίου 1999», αναφέρει η επιστολή.

Βασικά επιχειρήματα που φέρνουν οι «κιτρινόμαυροι» οπαδοί στην άρνησή τους για τη διεξαγωγή αυτού του φιλικού, είναι τα εξής: ότι οι Σέρβοι δεν σεβάστηκαν την προ 20ετίας κίνηση της ΑΕΚ ως οργανισμός, με την αρχή να γίνεται σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα βόλεϊ Γυναικών, όπου τα κορίτσια της Ένωσης βρέθηκαν στο… μάτι του κυκλώνα του εχθρικού σκηνικού που δημιούργησαν οι οπαδοί της Παρτιζάν.

Επίσης, κατηγορούν τους οργανωμένους της σερβικής ομάδας ότι τάχθηκαν με το μέρους αυτών του ΠΑΟΚ σε δύο περιστατικά εκτεταμένης βίας, το ένα στη Λαμία τον Μάιο του 2010 στο περιθώριο του τελικού Κυπέλλου στο χάντμπολ και το δεύτερο το 2017 στον Βόλο, στον τελικό Κυπέλλου ποδοσφαίρου των Ανδρών.

Η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ωστόσο, ήταν τα πανό που είχαν δώσει στους οπαδούς της Παρτιζάν το 1999 εκείνοι του «δικεφάλου», ως ένδειξη φιλίας και αλληλεγγύης σε εκείνους και τον σερβικό λαό. Τα πανό αυτά έκαναν… βόλτα στα κάγκελα του γηπέδου της Τούμπας και στη συνέχεια τυλίχθηκαν στις φλόγες. Κάτι που σε επίπεδο οπαδών αποτελεί… casus belli.

Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια απόφαση για το πότε και το αν θα γίνει τελικά αυτό το φιλικό. Οι δύο πλευρές φέρεται να βρίσκονται σε επικοινωνία για το ενδεχόμενο να γίνει το φιλικό, καθώς για την ΑΕΚ συνιστά μια απόλυτα τιμητική ενέργεια από την πρεσβεία της Σερβίας και προφανώς είναι θετική η πρόθεση των «κιτρινόμαυρων». Όμως, φαντάζει δεδομένο ότι θα ζυγιστεί και η ενδεχόμενη αντίδραση των οπαδών.