Ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία για τη σπουδαία του απόκρουση κόντρα στον Πελέ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αγγλία το 1966, Γκόρντον Μπανκς, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Ο Μπανκς θεωρούταν εκείνη την εποχή ένας από τους καλύτερους γκολκίπερ του κόσμου, καταφέρνοντας να μπει «σφήνα» σε μια λίστα με τους Λεβ Γιασίν και Ντίνο Τζοφ, ενώ στο Νησί θεωρείται ο καλύτερος στη θέση του.

Ο εκλιπών αποτελεί θρυλική μορφή για την Στόουκ Σίτι, με την οποία είχε κάνει σπουδαία καριέρα, όταν μεσουρανούσε στα γήπεδα. Ωστόσο, με τα γάντια της κατάφερε να πανηγυρίσει μόνο ένα Λιγκ Καπ Αγγλίας, όπως είχε συμβεί και με τη Λέστερ, στην οποία αγωνιζόταν πριν μετακομίσει στους «Πότερς».

Ο γεννημένος στο Σέφιλντ τερματοφύλακας εντάχθηκε στο δυναμικό της Τσέστερφιλντ το 1953, αλλά ξεκίνησε να παίζει μόλις τη σεζόν 1958-59, στη Γ’ κατηγορία Αγγλίας. Χρειάστηκε λίγο χρόνο για να πείσει τους ανθρώπους της Λέστερ για να τον αποκτήσουν το 1959 με 7.000 λίγες, με τη φανέλα της οποίας είχε 293 συμμετοχές στην Α’ κατηγορία της χώρας.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 αρχίσει να καθιερώνεται στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, με την οποία αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε η χώρα του και τελικά κατέκτησε στον θρυλικό τελικό με τη Γερμανία.

Εκείνη την περίοδο υπήρξαν τριβές στις σχέσεις του με τους ανθρώπους των «αλεπούδων» και έτσι πήρε μεταγραφή στη Στόουκ για 2.000 λίρες. Από τη σεζόν 1966-67 και για επτά χρονιές έπαιξε στους «Πότερς», έχοντας 194 συμμετοχές στην Α’ κατηγορία της χώρας, πριν φύγει για τις ΗΠΑ και τους Κλίβελαντ Στόκερς, αρχικά, και τους Φορτ Λότερντεϊλ Στρίκερς, για δύο σεζόν. Έκλεισε την καριέρα του στην Ιρλανδία και τη Σεντ Πάτρικς, τη σεζόν 1977-78.