Η δικαστική νίκη της ΠΑΕ Άρης στην υπόθεση του Τζον Ίμπε ενδέχεται να δημιουργήσει ισχυρό δεδικασμένο και για τις υπόλοιπες υποθέσεις μεταξύ των οποίων και αυτή της τιμωρίας των «κίτρινων» με απαγόρευση μεταγραφών.

Με ανακοίνωσή της, η ΠΑΕ Άρης έκανε γνωστή την απόφαση του CAS στην υπόθεση του Τζον Ίμπε, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης δικαίωσε στον απόλυτο βαθμό την ελληνική ομάδα, κάνοντας δεκτή την επιχειρηματολογία της. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στον Άρη το 2013, στην προσφυγή που είχε καταθέσει διεκδίκησε ποσό της τάξεως των 198.000 ευρώ και πρωτοδίκως είχε δικαιωθεί από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA. Μόνο που η απόφαση του CAS ανατρέπει όλα τα δεδομένα και είναι πιθανό αυτή η εξέλιξη να δημιουργήσει ισχυρό δεδικασμένων και σε άλλες υποθέσεις.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη δύο ανοιχτά μέτωπα για την ΠΑΕ Άρης καθώς αναμένει τις αποφάσεις του CAS. Το πρώτο αφορά την υπόθεση του Οριόλ Λοθάνο ο οποίος επίσης δικαιώθηκε στην Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA καθώς η τελευταία του επιδίκασε ποσό 750.000 ευρώ. Η περίπτωση του Ισπανού ποδοσφαιριστή εμπεριέχει ερωτηματικά υπό την έννοια ότι το 2010 είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με συνολικές απολαβές περί των 900.000 ευρώ. Άρης και Λοθάνο δεν βρήκαν συμβιβαστική λύση το καλοκαίρι του 2011, ο Ισπανός ποδοσφαιριστής αποχώρησε από την ομάδα και στη διετία που ακολούθησε σύναψε συμφωνίες με άλλες ομάδες (σ. σ. Μούρθια, Ζεσταφόνι), ταυτόχρονα όμως διεκδίκησε και το συμβόλαιο του στον Άρη!

Δεδομένης της απόφασης του CAS επί της υπόθεσης του Τζον Ίμπε, είναι λογικό να υπάρχει πλέον αισιοδοξία για πιθανή δικαίωση της ΠΑΕ Άρης στην αντιδικία και με τον Οριόλ Λοθάνο. Ξεκάθαρη εικόνα θα σχηματιστεί αφού το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ Άρης πάρει στα χέρια του το σκεπτικό της απόφασης του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου. Στην επιχειρηματολογία τους, οι «κίτρινοι» τονίζουν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές αθλητικές εταιρίες καθώς επίσης και ότι έκαναν χρήση της ελληνικής νομοθεσίας. Αν λοιπόν το CAS έχει αναγνωρίσει ότι πράγματι πρόκειται για δύο διαφορετικές αθλητικές εταιρίες και τη νομιμότητα των ενεργειών της ΠΑΕ Άρης, αυτομάτως δημιουργείται ισχυρό δεδικασμένο (υπέρ του Άρη) και στην υπόθεση του Οριόλ.

Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο για την ΠΑΕ Άρης είναι η τιμωρία της με απαγόρευση μεταγραφών για έναν χρόνο λόγω της υπόθεσης του Φιορίν Ντουρμισάι. Αυτή η υπόθεση είναι διαφορετική καθώς έχει πειθαρχικό χαρακτήρα. Η ποινή σε ΕΠΟ και ΠΑΕ Άρης επιβλήθηκε με το αιτιολογικό ότι οι δύο τελευταίες δεν συμμορφώθηκαν με απόφαση της Πειθαρχική Επιτροπής της FIFA. Προέκυψε από τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί σε υποθέσεις αντίστοιχες του Τζον Ίμπε για την οποία τελικώς το CAS αποφάνθηκε υπέρ της ΠΑΕ Άρης.

Το προφανές είναι ότι η απόφαση στην υπόθεση του Ίμπε δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία δεν αφορούν αποκλειστικά τον Άρη, ενδεχομένως να ενδιαφέρουν άμεσα κι άλλες ελληνικές ομάδες που έκαναν χρήση της ελληνικής νομοθεσίας στη σύσταση νέων αθλητών εταιριών. Περισσότερα συμπεράσματα θα εξαχθούν αφού το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ Άρης πάρει στα χέρια του το σκεπτικό της απόφασης του CAS καθώς αυτό θα δείξει το μέλλον και των υπολοίπων δικαστικών υποθέσεων.

Πηγή: gazzetta.gr