Χωρίς τους οπαδούς των δύο φιναλίστ, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 11 Μαΐου, στο ΟΑΚΑ, ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας 2018-19 αποφάσισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Όπως έγινε γνωστό στη σχετική ανακοίνωση, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη είναι το τεταμένο κλίμα μεταξύ των οπαδών των δύο «δικεφάλων», αλλά και τα «ραντεβού θανάτου» μεταξύ οπαδών που είτε πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, είτε απετράπησαν από τις Αρχές. Επίσης, γίνεται λόγος για προγραμματισμό και νέων σκηνικών έντασης, ακόμη και για προβοκάτσια από οπαδούς τρίτων ομάδων.

Έτσι, στο ΟΑΚΑ θα πάει μικρός αριθμός θεατών, με προσκλήσεις, που θα δοθούν από τις δύο ΠΑΕ, την ΕΠΟ με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο τελικός του Κυπέλλου θα πραγματοποιηθεί χωρίς παρουσία κόσμου, αλλά παρουσία λίγων, μεμονωμένων ατόμων, που αποτελούν τους «εκλεκτούς» των δύο ΠΑΕ. Χαρακτηριστικό είναι το προ τριετίας ματς, ξανά στο ΟΑΚΑ, μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού, με το τρόπαιο να πηγαίνει στους «κιτρινόμαυρους».

Ο αγώνας είχε οριστεί από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τις 7 Μαΐου του 2016. Ωστόσο, έπειτα από απόφαση του τότε υφυπουργού αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, ο αγώνας αναβλήθηκε. Εν συνεχεία, η ΕΠΟ όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής του ματς στις 15 Μαΐου, αλλά τελικά το παιχνίδι ορίστηκε και πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου.

Το γεγονός ότι αυτός θα είναι ο δεύτερος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας την τελευταία τετραετία που θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη μαζική παρουσία φιλάθλων, σημαίνει ουσιαστικά μια παραδοχή από πλευράς του ελληνικού ποδοσφαίρου ότι ηττήθηκε σε ακόμη μια «μάχη». Άλλωστε, δεν νοείται ποδοσφαιρικός αγώνας, που θεωρητικά είναι γιορτή, χωρίς την παρουσία των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή των ανθρώπων που θέλουν να τον παρακολουθήσουν.

Τα γεγονότα σε Βόλο το 2017 (κυρίως) και ΟΑΚΑ πέρσι σίγουρα «λέρωσαν» την εικόνα του αθλήματος τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν αδιανόητο να μην μπορεί να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή ενός παιχνιδιού που σε άλλες χώρες αποτελεί διαφήμιση του προϊόντος (άλλωστε, για επαγγελματικό αθλητισμό πρόκειται), ενώ στην Ελλάδα τείνει να γίνει… δυσφήμιση.

Είναι χαρακτηριστικό πως FIFA και UEFA, στην πρόσφατη σύσκεψη για το πώς θα διοργανωθεί ο τελικός. εξέφρασαν την άποψη ότι το να γίνει ο αγώνας χωρίς φιλάθλους αποτελεί πλήγμα για το ποδόσφαιρο κάθε χώρας, όπως ειπώθηκε δια στόματος του Πετρ Φούσεκ.

Ουσιαστικά, αυτή η απόφαση του Γιώργου Βασιλειάδη ίσως να δημιούργησε και αίσθημα ανακούφισης στις τάξεις των δύο φιναλίστ, καθώς τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και στην ΑΕΚ και παρά τις εξαγγελίες τους ότι ήθελαν να έχουν μαζί τους την υποστήριξη των οπαδών τους, ο κίνδυνος για μια τιμωρία και μάλιστα με αφαίρεση βαθμών ήταν υπαρκτή.