Την ερχόμενη Δευτέρα (25/5) θα γνωρίζουν όλες οι ομάδες της EuroLeague εάν πρέπει να ανεβάσουν στροφές για την επανέναρξη της σεζόν ή αν θα πρέπει να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό ενόψει της επόμενης χρονιάς.

Προς το παρόν τίποτα δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο αν και η ζυγαριά γέρνει περισσότερο προς την οριστική διακοπή και λιγότερο προς το… τζάμπολ. Κάτι που θα φανεί σε λίγες ημέρες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, στον Παναθηναϊκό δεν… κινείται φύλλο και όλοι περιμένουν τις οριστικές ανακοινώσεις για να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά. Σίγουρα θα είναι τελείως διαφορετικά από τα όσα επικρατούσαν μέχρι σήμερα αφού αναμένεται να προκύψουν νέα οικονομικά δεδομένα. Και πάνω σε αυτά τα δεδομένα έχουν αρχίσει ήδη να σκέφτονται στις τάξεις της ομάδας την «επόμενη μέρα» του συλλόγου.

Με λιγότερα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες και το κυριότερο; Χωρίς κόσμο! Άλλωστε το ΟΑΚΑ αποτελούσε την μεγάλη δύναμη των «πρασίνων», όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και εξωαγωνιστικά αφού μεγάλο μέρος του μπάτζετ προερχόταν από τα εισιτήρια. Και όσο δεν θα υπάρχει κόσμος στις εξέδρες λόγω του κορονοϊού, άλλο τόσο θα μειώνεται και ο προϋπολογισμός της ομάδας.

Βέβαια τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν από τις αποφάσεις που θα πάρει και αναμένεται να ανακοινώσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αλλά θεωρείται δύσκολο να κινηθεί ο Παναθηναϊκός στα ίδια επίπεδα. Ούτε καν σε… κοντινά οικονομικά επίπεδα αφού το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για μεγάλη μείωση του μπάτζετ που μπορεί να φτάσει και το 50%.

Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι το εξής: Τι ρόστερ θα μπορεί να έχει η ομάδα με ένα μπάτζετ που θα κυμανθεί μεταξύ των έξι και των επτά εκατομμυρίων ευρώ; Και πάλι το ποσό είναι κατά προσέγγιση βάσει του ρεπορτάζ που ισχύει μέχρι και σήμερα. Το σίγουρο είναι, και για το οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, ότι δεν θα υπάρχει «βαρύ» συμβόλαιο τύπου… Καλάθη ή Φριντέτ.

Προπονητής

Όλες οι ενδείξεις κάνουν λόγο για την παρουσία του Γιώργου Βόβορα στον πάγκο της ομάδας. Τουλάχιστον προς το παρόν. Ένας προπονητής ο οποίος έχει «θητεύσει» δίπλα από προπονητές όπως οι Πεδουλάκης, Πασκουάλ, Πιτίνο, έχει δείξει ότι μπορεί να βγάλει εις πέρας δύσκολες αποστολές όπως έκανε στα δύο εκτός έδρας παιχνίδια φέτος με Ζάλγκιρις και Μπάγερν και ο οποίος έχει την εμπιστοσύνη τόσο της ομάδας, όσο και των φιλάθλων.

Απλά το ερώτημα έχει να κάνει με την πίεση που θα του ασκηθεί στην πιθανότητα των άσχημων αποτελεσμάτων και μάλιστα σε μια -κατά τα φαινόμενα- δύσκολη χρονιά που έρχεται. Και το ερώτημα δεν αφορά τον ίδιο για το αν μπορεί να τη «σηκώσει» αλλά για το αν θα υπάρχει η (απαραίτητη και αναγκαία) υπομονή προς το πρόσωπό του. Το σίγουρο είναι ότι ίσως να αποτελεί την πιο «safe» επιλογή. Και πάλι. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ποιοι μένουν

Ιωάννης Παπαπέτρου, Ντίνος Μήτογλου και Γιώργος Παπαγιάννης θα πρέπει να θεωρούνται σίγουροι στο ρόστερ του Παναθηναϊκού την επόμενη σεζόν. Εκτός του ότι έχουν κλειστά συμβόλαια με τους «πράσινους» και παρά την μείωση που θα τους προταθεί ενόψει της νέας χρονιάς, είναι και προσωπική τους επιθυμία να παραμείνουν στην ομάδα.

Άλλωστε και εντός των «πράσινων» τειχών βλέπουν στα πρόσωπά τους τον ελληνικό κορμό στον οποίο θέλουν να βασιστούν και να δημιουργήσουν, τον οποίο και θα εμπλουτίζουν χρονιά με τη χρονιά. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και κρούση από τα μέσα της νέας σεζόν για πρόωρη ανανέωση με Παπαπέτρου και Μήτογλου.

Ο Παπαγιάννης δεσμεύεται με τον Παναθηναϊκό έως και το 2023. Προς παραμονή οδεύει και ο Μπεν Μπέντιλ ο οποίος θεωρείται εξελίξιμος, είναι δυνατός και φυσικά το κασέ του είναι ακριβώς στα οικονομικά δεδομένα της ομάδας. Δεν αποκλείεται ο Γκανέζος να βρίσκεται και την επόμενη χρονιά στο «πράσινο» ρόστερ.

Ποιοι φεύγουν

Όπως διαβάσετε και πριν, με τα νέα οικονομικά δεδομένα ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορεί να «σηκώσει» ούτε το συμβόλαιο του Νικ Καλάθη, αλλά ούτε και το Τζίμερ Φριντέτ. Ο Αμερικανός θα πρέπει να θεωρείται ήδη παρελθόν από τους «πράσινους».

Η λογική λέει ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει και κοινή θέληση για «διαζύγιο» δεν θα αργήσει να βρεθεί και η «χρυσή τομή» ώστε ο Φριντέτ (που έτσι και αλλιώς δεν… ταίριαξε ποτέ στους «πράσινους») να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους. Φυσικά το «φλέγον» θέμα αφορά τον Νικ Καλάθη. Γιατί σε περίπτωση αποχώρησής του από την ομάδα θα αλλάξει και το αγωνιστικό status του Παναθηναϊκού. Και αυτό διότι οι «πράσινοι» έχτιζαν κάθε χρόνο την ομάδα γύρω από τον αρχηγό. Σε περίπτωση που αποχωρήσει θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές και όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Τώρα εάν και εφόσον αποδεχθεί γενναία μείωση των αποδοχών, ούτε… γάτα, ούτε ζημιά. Κάτι που φαντάζει δύσκολο να συμβεί.

Φυσικά παρελθόν από τον Παναθηναϊκό ενόψει της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να λογίζονται οι Ουέσλι Τζόνσον, Ταϊρίς Ράις και Άντι Ράουτινς. Ένα μικρό ερωτηματικό υπάρχει για τον Τζέικομπ Ουάιλι, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει από το ΟΑΚΑ ωστόσο υπάρχει μια σκέψη για πρόταση ανανέωσης. Και αυτό διότι γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις, έχει αποκτήσει εμπειρίες, έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει, ενώ δεν θα υπάρχει στον πάγκο ο Ρικ Πιτίνο που τον είχε… παραγκωνίσει. Βέβαια ο ίδιος ο Ουάιλι αναμένεται αν βρει περισσότερα χρήματα αν αποφασίσει να βγει στην αγορά της EuroLeague.

Τα ερωτηματικά

Ο Ντεσόν Τόμας δεσμεύεται με συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό για έναν ακόμη χρόνο αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν θα αποδεχτεί μείωση αποδοχών. Παρά τις αμυντικές του αδυναμίες, η αλήθεια είναι ότι το επιθετικό του ταλέντο είναι μεγάλο και σπανίζει στις δύο θέσεις των φόργουορντ και μετά τις δύο καλές χρονιές που έκανε με το «τριφύλλι», είναι δεδομένο ότι θα βρει τα χρήματα που θα ζητήσει σε άλλη ομάδα της EuroLeague.

Οπότε υπάρχει ένας μεγάλος αστερίσκος δίπλα από το όνομα του Αμερικανού. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει με τον Νίκο Παππά. Ένας παίκτης που έχει δεθεί με τον Παναθηναϊκό, ένας παίκτης που έχει ταλαιπωρηθεί με νέα επέμβαση στον χιαστό πριν από έναν χρόνο και ένας παίκτης που θα μπορούσε κάλλιστα να «γεμίσει» τον ελληνικό κορμό.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια «ενόχληση» για ανανέωση αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα του προταθεί να παραμείνει στην ομάδα με πολύ πιο χαμηλό συμβόλαιο. Το ερώτημα έχει να κάνει με τον ρόλο που θα έχει σε περίπτωση που συνεχίσουν οι δύο πλευρές να πορεύονται μαζί.Ανοικτό παραμένει και του Ίαν Βουγιούκα, ο οποίος συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να μείνει από το να φύγει, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει καθόλου το τοπίο όσον αφορά τους Γιάννη Αθηναίου και Κώστα Παπαδάκη.

Ποιοι έρχονται

Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα δουλέψει πολύ με το τμήμα scouting όσον αφορά τους ξένους που θα βάλει στο ρόστερ του. Και φυσικά θα εξαρτηθούν οι κινήσεις από το ποιοι θα μείνουν ή θα φύγουν.

Διαφορετική η φιλοσοφία αν υπάρχει Καλάθης και διαφορετική αν δεν υπάρχει. Διαφορετικό με τον Τόμας και διαφορετικό χωρίς εκείνον. Πάντως είναι σίγουρο ότι θα αναζητηθεί αθλητικός ψηλός που να πλαισιώσει τον Παπαγιάννη, όπως επίσης καλός αμυντικός και αθλητικός παίκτης που να αγωνίζεται στο «τρία».

Από εκεί και πέρα θα πέσει το βάρος σε «λαβράκι» που να είναι σκόρερ (στο «δύο») όπως επίσης και σε παίκτες τύπου Λορέντζο Μπράουν ή ακόμα και Λάνγκστον Χολ για να υπάρχουν λύσεις από τις θέσεις των γκαρντ. Φυσικά θα αποκτηθούν και Έλληνες παίκτες, με τον Λευτέρη Μποχωρίδη να βρίσκεται κοντά στην επιστροφή, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει και ΟΑΚΑ και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης.

Πηγή: gazzetta.gr