Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ο κορυφαίος αθλητής του κόσμου στο άλμα εις μήκος και το απέδειξε για ακόμη μία φορά κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στη Βουδαπέστη… πετώντας στα 8,52μ. στην τελευταία του προσπάθεια και ξεπερνώντας τον Πίνοκ που είχε κάνει 8,50μ. και ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης ήθελε όσο τίποτα άλλο το χρυσό μετάλλιο σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα αφού ήταν αυτό που έλειπε από τη συλλογή του και το ξεκίνημά του ήταν εντυπωσιακό: 8,50μ. στην πρώτη του προσπάθεια και μπήκε αμέσως σε θέση οδηγού.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γέιν Πίνοκ από την Τζαμάικα έκανε επίσης 8,50μ. στη 2η προσπάθειά του και με δεδομένη ότι η άλλη του επίδοση, το 8,40μ. στην πρώτο άλμα, ήταν καλύτερη από αυτή του Τεντόγλου (άκυρη η 2η προσπάθεια) ήταν αυτός που είχε το προβάδισμα.

Και από εκεί και πέρα, άρχισε ένα θρίλερ… Ο Έλληνας πρωταθλητής ήθελε ένα άλμα καλύτερο από το 8,40μ., τη 2η καλύτερη επίδοση του Πίνοκ δηλαδή, ώστε να ανέβει ξανά στην 1η θέση στην ισοβαθμία, αλλά στην 3η του προσπάθεια έκανε… 8,39μ. και παρέμενε 2ος, με τον Πίνοκ να κάνει άκυρο.

Στην 4η προσπάθειά του ο Τεντόγλου έκανε άκυρο και ο Πίνοκ 8,03μ., οπότε δεν άλλαξε κάτι: Δύο άλματα πριν το τέλος ο Τζαμαϊκανός ήταν στην 1η θέση και ο Έλληνας στη 2η. Και αυτή η σειρά παρέμεινε και μετά την 5η προσπάθεια αφού ο Μίλτος έκανε 8,30μ. ενώ ο Πίνοκ μόλις 7,96μ.

Όλα, επομένως, κρίθηκαν στο τελευταίο άλμα, στο οποίο ο Μίλτος Τεντόγλου υπενθύμισε σε όλους ποιος είναι: «Πτήση» στα 8,52μ. και το χρυσό μετάλλιο, αυτό που έλειπε από τη συλλογή του, είναι γεγονός, αφού ο Πίνοκ δεν κατάφερε να απαντήσει.

Η τελική κατάταξη στο μήκος

Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.52
Γουέινι Πίνοκ (Τζαμάικα) 8.50
Τάτζαϊ Γκέιλ (Τζαμάικα) 8.27
Κέρι ΜακΛάουντ (Τζαμάικα) 8.27
Τζιάναν Γουάνγκ (Κίνα) 8.05
Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) 8.00
Ράντεκ Γιούσκα (Τσεχία) 7.98
Γουίλιαμ Γουίλιαμς (ΗΠΑ) 7.94
Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία) 7.87
Αλεχάνδρο Α. Παράδα (Κούβα) 7.86
Τζέσγουιν Άλντριν (Ινδία) 7.77
Μάρκις Ντέντι (ΗΠΑ) 7.62