Το NBA ανακοίνωσε πως ο Τζοέλ Εμπίντ είναι ο φετινός MVP της regular season της κορυφαίας λίγκας μπάσκετ στον κόσμο, αφήνοντας πίσω του στην ψηφοφορία τους Νίκολα Γιόκιτς (Ντένβερ Νάγκετς) και Γιάννη Αντετοκούνμπο (Μιλγουόκι Μπακς) που έχουν κατακτήσει το βραβείο από δύο φορές στην καριέρα τους.

Ο σέντερ των Φιλαδέλφεια 76ερς πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις στην κανονική περίοδο του NBA και ήταν ο κρουφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος. Παράλληλα, η προσήλωσή του και στα αμυντικά του καθήκοντα τον ώθησαν στην εξασφάλιση του βραβείου για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Ο 29χρονος με καταγωγή από το Γιαουντέ του Καμερούν πέτυχε 33,1 πόντους κατά μέσο όρο και κέρδισε το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του πρώτου σκόρερ του NBA. Συνάμα είχε 10,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι και 4,2 ασίστ. Αγωνίστηκε σε 66 παιχνίδια στην κανονική περίοδο (ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην καριέρα του).

Ο Εμπίντ έλαβε 73 ψήφους για την πρώτη θέση από τα μέλη των ΜΜΕ. Ο Γιόκιτς έλαβε 15 ήφους για την πρώτη θέση και ο Αντετοκούνμπο 12. Συνολικά, ο Εμπίντ είχε 915 ψήφους, ο Γιόκιτς 674 και ο Αντετοκούνμπο 606.

«Ήταν κάτι το οποίο περίμενα πως και πως και πιστεύω πως άξιζα για πολύ καιρό. Είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Έχω περάσει πολλά και δεν αναφέρομαι μονάχα στο μπάσκετ, αλλά στη ζωή μου. Μιλάω για την ιστορία μου. Από πού είμαι και πως κατάφεραν να φτάσω ως εδώ και τι χρειάστηκε να κάνω για να φτάσω ως εδώ», δήλωσε ο σούπερ σταρ των 76ερς που επιλέχθηκε 3ος στο ντραφτ του 2014 από την ομάδα που υπερασπίζεται μέχρι και σήμερα. Έχει συμβόλαιο ως τη σεζόν 202-27 που θα του αποφέρει συνολικά 196 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Εμπίντ έγινε ο πρώτος παίκτης των 76ερς που κατακτά το βραβείο του MVP αφότου το πήρε ο Άλεν Άιβερσον το 2001. Είναι, δε, ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του NBA που γεννήθηκε στην Αφρική και κατακτά το βραβείο μετά τον Χακίμ Ολάζουον το 1994.

Επί του παρόντος, ο Εμπίντ είναι εκτός δράσης με τραυματισμό καθώς η ομάδα του «μάχεται» στο δεύτερο γύρο των play-offs του NBA και αντιμετωπίζει τους Μπόστον Σέλτικς στην ανατολική περιφέρεια. Οι 76ερς νίκησαν με 119-115 το πρώτο ματς στη Βοστόνη και πήραν προβάδισμα στη σειρά με 1-0.