Η Ρωσία απουσίαζε από το Μουντιάλ 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οπότε η τελευταία της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι αυτή του 2018, όταν ήταν και η διοργανώτρια, με τον Αντρέι Καντσέλσκις, παλιά μεγάλη δόξα του ποδοσφαίρου της χώρας, να ρίχνει βόμβες κάνοντας λόγο για… αγορασμένα παιχνίδια προκειμένου η εθνική ομάδα να φτάσει μέχρι τους προημιτελικούς.

Η Ρωσία είχε βρεθεί στους προημιτελικούς του Μουντιάλ 2018 αποκλείοντας στη φάση των «16» την Ισπανία, με τον Καντσέλσκις να ρίχνει τώρα σκιές μέσω συνέντευξης στην οποία παραχώρησε. Σε αυτή, ο παλαίμαχος Ρώσος ποδοσφαιριστής, ο οποίος είχε αγωνιστεί, μεταξύ άλλων, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, να ερωτάται για την κριτική που είχε κάνει στον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή, Στάνισλαβ Τσερτσέσοβ.

«Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί του. Απλά θεωρώ ότι δεν έπρεπε να είναι προπονητής στην εθνική γιατί στη δική μου λογική ένας πρώην τερματοφύλακας είναι προπονητής τερματοφυλάκων. Ίσως δουλεύει καλά σε συλλόγους, όχι όμως σε εθνική ομάδα», είπε αρχικά ο Καντσέλσκις και όταν ρωτήθηκε αν άλλαξε πλέον άποψη, έδωσε την εξής απάντηση…

«Για ποιο λόγο να αλλάξω άποψη; Επειδή αγοράσαμε τα πάντα το 2018; Όλα τα παιχνίδια ήταν αγορασμένα! Δεν το ξέρετε; Παίξαμε εντός έδρας και όπως το 2002 είχαν… σφάξει τις ομάδες που έπαιζαν με την Κορέα, το ίδιο έγινε με εμάς. Η δουλειά του Τσερτσέσοβ φάνηκε στο επόμενο ευρωπαϊκό όπου αποτύχαμε.

Με μια σοβαρή ομάδα παίξαμε, την Ουρουγουάη και μας κέρδισαν με 3-0 στο τελευταίο ματς του ομίλου. Ο αγώνας με την Ισπανία στους «16» ήταν πολύ παράξενο ματς γιατί οι αντίπαλοι μας έπαιξαν ακατανόητα. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι Ισπανοί άλλαξαν προπονητή μια ημέρα πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ κι έβαλαν στη θέση του Λοπετέγκι τον Ιέρο που δούλευε στην Ομοσπονδία; Κάποια στιγμή θα βγουν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες και θα δείτε πόσο δίκιο έχω».

Σε αυτό το σημείο, στον Καντσέλσκις επισημάνθηκε από τον δημοσιογράφο ότι είναι δύσκολο παίκτες όπως οι Αντρές Ινιέστα ή Σέρχιο Ράμος να δέχθηκαν να κάτσουν να χάσουν, με τον παλαίμαχο Ρώσο να εμπλέκει και τον βασιλιά της Ισπανίας, λέγοντας: «Εσείς τι θα κάνατε αν ο βασιλιάς της χώρας σάς έκανε ξεκάθαρη υπόδειξη; Μπορεί να με πιστέψετε μπορεί και όχι. Σας λέω όμως ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες από ανθρώπους, ακόμη κι από ποδοσφαιριστές. Κι αργά ή γρήγορα θα ομολογήσουν και θα μιλήσουν για όλα όσα έγιναν».

Συνέντευξη του Καντσέλσκις