«Μια μέρα ελπίζω ότι θα παίξουμε μαζί μπάλα στον ουρανό», είχε πει ο Πελέ στις 25 Νοεμβρίου 2020, όταν έφυγε από τη ζωή ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, με τις σχέσεις των δύο να περνάνε από διάφορα στάδια, μέχρι που κατέληξαν τελικά να είναι καλοί φίλοι, αφήνοντας όλο τον πλανήτη να… τσακώνεται για το ποιος από τους δύο ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών.

«Όταν έπαιζα ποδόσφαιρο ένιωθα ότι ήμουν απεσταλμένος του Θεού», είχε πει κάποτε ο Βραζιλιάνος για να περιγράψει τον εαυτό του ως ποδοσφαιριστή. «Δεν θυμάμαι να έστειλα ποτέ κανέναν», ήταν η ατάκα-απάντηση του Αργεντίνου, περιγράφοντας τον εαυτό του σαν… D10S. Οι δυο τους ήταν επί χρόνια σε μια αντιπαλότητα, η οποία, βασικά, κανείς δεν κατάλαβε πότε άρχισε και από ποιον. Αν, δηλαδή, την προκάλεσε ένας εκ των δύο ή οι συμπατριώτες τους, μαλώνοντας για το ποιος ήταν ο καλύτερος.

Όπως και να έχει, οι Πελέ και Μαραντόνα πέρασαν πολλά χρόνια στα οποία οι σχέσεις τους δεν ήταν και οι καλύτερες. Για την ακρίβεια, δεν ήταν καθόλου καλές. «Ο Ντιέγκο είναι ναρκομανής», είχε πει κάποτε ο Βραζιλιάνος. «Ο Πελέ έχει παραδεχθεί ότι η πρώτη του σεξουαλική επαφή ήταν με τον πρώτο προπονητή του», είχε απαντήσει ο Αργεντίνος.

Και όταν η FIFA το 2000 αποφάσισε να βραβεύσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα αφήνοντας τον κόσμο να αποφασίσει ποιος ήταν αυτός, τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Γιατί; Επειδή ο κόσμος ψήφισε τον Μαραντόνα, αλλά η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία επενέβη λέγοντας ότι θα δώσει και η ίδια βραβείο στον Πελέ για να μοιραστούν την κορυφή.

Στη συνέχεια, όμως, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Όταν ο Ντιεγκίτο ανέλαβε την παρουσίαση μιας εκπομπής στην αργεντίνικη τηλεόραση, φρόντισε ώστε ο πρώτος του καλεσμένος να είναι ο Πελέ.

Και εκεί, εκείνη τη βραδιά, έγινε και κάτι ιστορικό, αφού για πρώτη φορά αντάλλαξαν πάσες, έστω με το κεφάλι. Αν ήταν αυτή η εκπομπή που τους έφερε πιο κοντά ή αν απλά, από ένα σημείο κι έπειτα, κατάλαβαν ότι δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν, δεν το ξέρουμε.

Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι μέσα στα χρόνια, τελικά, ο Πελέ και ο Μαραντόνα έγιναν φίλοι. «Ο Μέσι; Καλός, πολύ καλός και εξαιρετικό παιδί, αλλά δεν έχει την προσωπικότητα του Ντιέγκο», είχε πει πριν λίγα χρόνια ο Βραζιλιάνος, στηρίζοντας έτσι τον… αιώνιο αντίπαλό του. Αυτόν για τον οποίο έκλαψε στις 25 Νοεμβρίου 2020, λέγοντας ότι ελπίζει πως θα τα πουν μια μέρα στον παράδεισο έχοντας μια μπάλα στα πόδια τους.

Μια ωραία εικόνα ώστε να απαλύνει, λίγο, τον πόνο τον απανταχού ποδοσφαιρόφιλων για τον θάνατο ενός ακόμη μεγάλου, σπουδαίου, θρύλου…