Το Μουντιάλ, ιστορικά, είναι η σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, αυτή με το μεγαλύτερο πρεστίζ, αυτή που αποτελεί όνειρο για κάθε παίκτη και περιμένουν πώς και πώς οι οπαδοί κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και μία διοργάνωση στην οποία όλα είναι αγνά και δεν συμβαίνει ποτέ κάτι… περίεργο, με την απόδειξη να έρχεται από την παραδοσή του Μισέλ Πλατινί για το πώς η Γαλλία και η Βραζιλία μπορούσαν να συναντηθούν μόνο στον τελικό…

Ήταν το καλοκαίρι στο οποίο οι Τρικολόρ ανέβηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην κορυφή του κόσμου. Ήταν το τουρνουά που στιγματίστηκε από το μυστήριο με τον Ρονάλντο στο ξενοδοχείο της Σελεσάο πριν τον τελικό. Και ήταν και μια διοργάνωση στην οποία ξέρουμε, επειδή υπήρξε παραδοχή του ανθρώπου που έτρεξε το όλο πρότζεκτ, ότι στην κλήρωση των ομίλων δεν έγιναν όλα… κατά τύχη, όπως υποτίθεται ότι συμβαίνει πάντα.

Στο Μουντιάλ 1998 η Γαλλία που ήταν ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, ήξερε ότι δεν θα συναντούσε σε καμία φάση πριν τον τελικό την κάτοχο του τίτλου και ενδεχομένως πρώτο φαβορί για νέο θρίαμβο, τη Βραζιλία. Και το ήξερε, επειδή οι διοργανωτές φρόντισαν ώστε να επηρεάσουν την κλήρωση. Πώς; Με το να τοποθετήσουν σε συγκεκριμένους ομίλους τις δύο ομάδες και συγκεκριμένα τους Γάλλους, γιατί οι Βραζιλιάνοι ήταν εξαρχής σίγουρο σε ποιο γκρουπ θα ήταν.

«Νομίζετε ότι οι άλλοι δεν το κάνουν;»

Συγκεκριμένα, η Σελεσάο σαν κάτοχος του τίτλου θα πήγαινε στον 1ο όμιλο, όπως γινόταν πάντα για τους παγκόσμιους πρωταθλητές. Από εκεί και πέρα, η οργανωτική επιτροπή φρόντισε ώστε να βάλει στον 3ο όμιλο τη Γαλλία. Γιατί; Επειδή έτσι θα εξασφαλιζόταν ότι σε περίπτωση που οι δύο ομάδες τερμάτιζαν στην 1η θέση των ομίλων τους θα μπορούσαν να συναντηθούν μόνο στον τελικό και όχι νωρίτερα. Και οι αντίπαλοι στους ομίλους τους ήταν οι εξής: Σκωτία, Μαρόκο, Νορβηγία για τη Βραζιλία και Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία, Δανία για τη Γαλλία.

«Όταν φτιάξαμε το πρόγραμμα, όταν καταρτίζονταν οι όμιλοι, κάναμε ένα μικρό κόλπο. Αν τερματίζαμε πρώτοι στον όμιλο και η Βραζιλία τερμάτιζε επίσης πρώτη στον δικό της, δεν θα μπορούσαμε να βρεθούμε πριν τον τελικό. Δεν δουλέψαμε έξι χρόνια για να διοργανώσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο για να μην κάνουμε κάποιες… σκανταλιές. Όταν είσαι στο σπίτι, θέλεις να μπορείς να απολαμβάνεις πράγματα. Πιστεύετε ότι οι άλλοι δεν το κάνουν για τα Μουντιάλ τους; Η Γαλλία εναντίον της Βραζιλίας στον τελικό, αυτό ήταν το όνειρο όλων», παραδέχθηκε χρόνια αργότερα ο Πλατινί, ο οποίος είδε τα πράγματα να πάνε… ονειρικά.

Οι δύο ομάδες τερμάτισαν στην 1η θέση των ομίλων τους, συναντήθηκαν στον τελικό και οι Τρικολόρ κατέκτησαν για πρώτη φορά το τρόπαιο με το 3-0. Magnifique, που λένε και στο Παρίσι…