Ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση του Μουντιάλ 2022 έκανε η Αργεντινή, η οποία προηγήθηκε με 2-0 της Ολλανδίας, δέχθηκε την ισοφάριση (2-2) στο… 10ο λεπτό των καθυστερήσεων και τελικά όλα κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Μαρτίνες απέκρουσε δύο εκτελέσεις των «οράνιε» και έστειλε την Αλμπισελέστε στους ημιτελικούς, όπου την περιμένει η Κροατία.

Οι δύο ομάδες άρχισαν με παρόμοια τακτική και καμία εκ των δύο, όσο περνούσε η ώρα, δεν κατάφερνε να δώσει στο ματς τον ρυθμό που ήθελε, με αποτέλεσμα οι φάσεις να είναι ελάχιστες και το θέαμα όχι καλό. Ήταν φανερό, επομένως, ότι μόνο μια ατομική ενέργεια θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει την κατάσταση και αυτή, τελικά, ήρθε στο 35ο λεπτό, όταν ο Μέσι πέρασε τέλεια κάθετη πάσα για τον Μολίνα, ο οποίος «τσίμπησε» όσο έπρεπε για το 0-1.

Έτσι, η ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι πήγε στα αποδυτήρια έχοντας τον έλεγχο, ενώ αυτή του Λουίς Φαν Χάαλ έπρεπε να βρει τον τρόπο για να διορθώσει τα πράγματα στο β’ μέρος. Αυτό, όμως, δεν ήταν και τόσο εύκολο για τους Ολλανδούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν κενούς χώρους και γενικά να προβληματίσουν σοβαρά την αντίπαλη άμυνα. Όταν, επομένως, ο Ακούνια ανέτρεψε τον Ντάμφρις στο 71′ και ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε δύο λεπτά αργότερα ο Μέσι για το 0-2, όλοι πίστεψαν ότι ο προημιτελικός κρίθηκε. Και έκαναν λάθος…

Στο 78ο λεπτό ο Φαν Χάαλ έβγαλε τον Ντεπάι για να βάλει τον Βέγκχορστ και η δικαίωσή του δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη: Αυτός ήταν που έκανε το 1-2 στο 83′ με ωραία κεφαλιά δίνοντας ξανά ελπίδες στην Ολλανδία, αυτός ήταν που έκανε και το 2-2 στο… 100′, σε μια εκπληκτική κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ, παγώνοντας τους Αργεντινους και στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση!

Εκεί, το πρώτο 15λεπτο έφυγε χωρίς να γίνει κάτι αξιόλογο, αφού τα νεύρα ήταν αυτά που κυριαρχούσαν, αλλά στο δεύτερο ήρθαν και οι φάσεις. Και ήταν όλες για την Αργεντινή. Ο Νόπερτ, όμως, αντέδρασε σωστά όσες φορές χρειάστηκε, ενώ στο 120′ στάθηκε τυχερός αφού η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι μετά το σουτ του Φερνάντες.

Έτσι, ο προημιτελικός οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Μαρτίνες απέκρουσε τις εκτελέσεις των Φαν Ντάικ και Μπέργκχαους, δίνοντας στην Αλμπισελέστε το δικαίωμα να συνεχίσει προς το όνειρο της κατάκτησης του 3ου Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας της και πρώτου μετά το 1986!

Η σειρά των πέναλτι…

Φαν Ντάικ: Απέκρουσε ο Μαρτίνες
Μέσι: 0-1
Μπέργκχαους: Απέκρουσε ο Μαρτίνες
Παρέδες: 0-2
Κουπμάινερς: 1-2
Μοντιέλ: 1-3
Βέγκχορστ: 2-3
Φερνάντες: Άουτ
Ντε Γιονγκ: 3-3
Λαουτάρο: 3-4

Ολλανδία: Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε, Ντάμφρις, Ντε Ρουν (46′ Μπεργκχάους), Φρ. Ντε Γιονγκ, Μπλιντ (65′ Λ. Ντε Γιονγκ), Ντεπάι (79′ Βέγκχορστ), Χάκπο (113′ Λανγκ), Μπέργκβαϊν (46′ Κουπμάινερς).

Αργεντινή: Ε. Μαρτίνες, Μολίνα (106′ Μοντιέλ), Ρομέρο (78′ Πεσέλα), Οταμέντι, Λι. Μαρτίνες (112′ Ντι Μαρία), Ακούνια (78′ Ταγλιαφίκο), Ντε Πολ (66′ Παρέδες), Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Άλβαρες (82′ Λαουτάρο), Μέσι.