Ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ιστορικής πρόκρισης του Μαρόκου επί της Ισπανίας στα πέναλτι με 3-0 ήταν ο Ασράφ Χακίμι. Ένας Ισπανός έβγαλε νοκ άουτ τους Ισπανούς από το Μουντιάλ 2022.

Γεννημένος στη Μαδρίτη από Μαροκινούς μετανάστες, ο Ασράφ Χακίμι μπήκε στην ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά δεν… έπιασε στη «βασίλισσα» που είδε σ’ αυτόν μια ευκαιρία για να γεμίσει τα ταμεία της με εκατομμύρια ευρώ πουλώντας τον. Πρώτα τον έδωσε δανεικό στην Ντόρτμουντ, έπειτα τον παραχώρησε στην Ίντερ. Τώρα, ο Χακίμι αγωνίζεται στην Παρί Σεν Ζερμέν. Οι δικοί του συνεχίζουν να ζουν στην ισπανική πρωτεύουσα.

Το ταλέντο του, όμως, δεν κρυβόταν και η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τον κάλεσε στις «μικρές» εθνικές ομάδες. Ο Χακίμι έπαιξε για την Ισπανία μέχρι και σε επίπεδο εφήβων. «Όταν με κάλεσε, όμως, η Ομοσπονδία του Μαρόκου ήξερα πως ήθελα να φορέσω τη φανέλα της χώρας των γονιών μου, πως αυτό ήταν το σωστό για εμένα, πως αυτή ήταν η θέση μου».

Ο Χακίμι συμπαίκτης με τον Σέρχιο Ράμος στην Παρί Σεν Ζερμέν είχε υποστηρίξει πως δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ο Λουίς Ενρίκε δεν τον κάλεσε στην αποστολή. Εκτέλεσε το πέναλτι α λα Πανένκα, που είναι και το στιλ εκτέλεσης που έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια ο άλλοτε σέντερ μπακ της εθνικής Ισπανίας.

Και μετά το τέλος πήγε στην κερκίδα που τον περίμενε η μητέρα του. Αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν και πολλές φορές έχει μιλήσει για τις θυσίες που έκανε η οικογένειά του. «Για εμένα ήταν όνειρο να παίξω ποδόσφαιρο, αλλά για εκείνους ήταν θυσία. Πάλεψαν πολύ για εμένα. Η μάνα μου καθάριζε σπίτια και ο πατέρας μου ήταν πωλητής στους δρόμους. Στερήθηκαν πολλά οι γονείς μου και τα αδέρφια μου. Τώρα, παλεύω εγώ για εκείνους».

Ο Χακίμι έβγαλε στους δρόμους περίπου ένα εκατομμύριο Μαροκινούς μετανάστες που ζουν στη Μαδρίτη. Δεν ήταν, όμως, οι μόνοι που χάρηκαν με την επιτυχία του. Ο Κιλιάν Μπαπέ, επίσης συμπαίκτης του στην Παρί Σεν Ζερμέν και… κολλητός του έκανε ανάρτηση στα social media για να τον συγχαρεί με τρία emojis – τη σημαία του Μαρόκου, ένα στέμμα και μια καρδιά.