Η συμπεριφορά του Κριστιάνο Ρονάλντο τις τελευταίες μέρες δεν άρεσε στον Φερνάντο Σάντος και γι’ αυτό τον άφησε εκτός αρχικής 11άδας κόντρα στην Ελβετία, γεγονός που δεν επηρέασε -ή αν επηρέασε το έκανε θετικά- την Πορτογαλία, όπως δείχνει και το 6-1 με το οποίο πήρε την πρόκριση για τους προημιτελικούς του Μουντιάλ 2022, έχοντας για πρωταγωνιστή με χατ-τρικ τον Ράμος, ο οποίος ξεκίνησε βασικός αντί του CR7.

Πριν την έναρξη του παιχνιδιού όλοι, από τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους μέχρι τους οπαδούς, έψαχναν τον Κριστιάνο. Από την ώρα που άρχισε, όμως, το παιχνίδι, τα φώτα έπεσαν πάνω στον αντικαταστάτη του, ο οποίος έκανε και τη διαφορά. Ο Ράμος, άλλωστε, ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο 17′ με ωραίο τελείωμα εντός περιοχής, για να ακολουθήσει στο 33′ το 2-0 από την κεφαλιά του Πέπε, ο οποίος έγινε έτσι, στα 39 του χρόνια, ο γηραιότερος σκόρερ σε νοκ άουτ αγώνα Μουντιάλ.

Όλα, επομένως, πήγαιναν καλά για την Πορτογαλία, η οποία πάντως ένιωσε απειλή από την Ελβετία στη μεγάλη ευκαιρία που είχε ο Φρόιλερ αλλά την έχασε. Και μαζί χάθηκαν και οι λίγες, όπως πήγαινε το ματς, ελπίδες της ομάδας του για να αποφύγει το μοιραίο… Απλά, μάλλον κανείς δεν περίμενε ότι αυτός δεν θα ήταν μόνο ένας αποκλεισμός για τους Ελβετούς αλλά και ένας διασυρμός, αφού η ομάδα του Σάντος ήταν ασταμάτητη.

Αυτό το κατάλαβαν όλοι στο β’ μέρος, όταν το 2-0 έγινε 4-0 μέσα σε 4 λεπτά. Αρχικά, στο 51′, ο Νταλότ έκανε το γύρισμα και ο Ράμος βρήκε ξανά δίχτυα για το 3-0, για να ακολουθήσει το 4ο γκολ για τους Πορτογάλους, στο 55′, από τον Γκερέιρο έπειτα από ασίστ του Ράμος. Έτσι, το γεγονός ότι στο 58′ ο Ακάντζι μείωσε σε 4-1 με κοντινή προσπάθεια, μετά την εκτέλεση κόρνερ, δεν προβλημάτισε τον Σάντος ή τους παίκτες του.

Αντιθέτως, όπως φάνηκε, τούς έδωσε κίνητρο για να συνεχίσουν να επιτίθενται, ανεβάζοντας το σκορ στο 5-1 στο 67′ με το χατ-τρικ του Ράμος που τσίμπησε ωραία τη μπάλα προ του Ζόμερ, ενώ στο 92′ ο Λεάο με τρομερό πλασέ έβαλε γκολάρα για το 6-1! Ενδιάμεσα, είχε μπει ως αλλαγή ο Ρονάλντο, ο οποίος αποθεώθηκε από τους οπαδούς στις εξέδρες, έχοντας και ένα γκολ που ακυρώθηκε όμως για οφσάιντ.

Πανηγυρική βραδιά, με λίγα λόγια, για την Πορτογαλία, η οποία στους προημιτελικούς θα αντιμετωπίσει το Μαρόκο.

Πορτογαλία: Κόστα, Νταλότ, Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο, Οτάβιο (73′ Βιτίνια), Καρβάλιο, Μπ. Σίλβα (81′ Νέβες), Φερνάντες (87′ Λεάο), Ράμος (73′ Όρτα), Φέλιξ (73′ Ρονάλντο).

Ελβετία: Ζόμερ, Φερνάντες, Σαρ (46′ Τσεμέρτ), Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Φρόιλερ (54′ Ζακάρια), Τζάκα, Σακίρι, Σο (54′ Σεφέροβιτς), Βάργκας (66′ Οκαφόρ), Εμπολό (89′ Τζασαρί).