Μετά τις Γαλλία και Βραζιλία, η Πορτογαλία έγινε η 3η ομάδα που εξασφάλισε την πρόκρισή της στους «16» του Μουντιάλ 2022, αφού με δύο γκολ του Μπρούνο Φερνάντες νίκησε με 2-0 την Ουρουγουάη και έκανε το 2×2, ενώ οι Λατινοαμερικάνοι θα τα παίξουν όλα για όλα στον «τελικό» με τη Γκάνα στην 3η και τελευταία αγωνιστική του ομίλου.

Το παιχνίδι άρχισε καλά, υπό την έννοια πως οι Ουρουγουανοί έριξαν από το πρώτο δίλεπτο τις κλωτσιές τους, ενώ οι Πορτογάλοι είχαν την πρώτη τους προσπάθεια στο 3′, όταν ο Ρονάλντο βρήκε ωραία με… τον ώμο τον Καρβάλιο, το σουτ του οποίου όμως έφυγε ψηλά. Όπως και να έχει, όμως, ήταν ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στην αναμέτρηση, με τη συνέχεια όμως να μην είναι ανάλογη.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος είχε την κατοχή της μπάλας αλλά δεν έβρισκε χώρους και δεν μπορούσε να τροφοδοτήσει σε καλή θέση τον Ρονάλντο, ενώ αυτή του Ντιέγκο Αλόνσο ήταν καλή ανασταλτικά αλλά δυσκολευόταν δημιουργικά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η μοναδική της ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο ήρθε από ατομική ενέργεια. Από πολύ ωραία ατομική ενέργεια όμως, του Μπεντακούρ, ο οποίος τα έκανε όλα τέλεια εκτός από το τελείωμα.

Αυτή, βασικά, ήταν και η μοναδική ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου, γεγονός που περιγράφει και την εικόνα του παιχνιδιού, με την Πορτογαλία να χάνει, εν τω μεταξύ, τον Νούνο Μέντες με τραυματισμό στο 42′.

Στην επανάληψη, όμως, τα πράγματα βελτιώθηκαν για την ομάδα του Σάντος και φάνηκε από νωρίς, αφού στο 54′ ο Μπρούνο Φερνάντες σέντραρε και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα, με τον Ρονάλντο να προσπαθεί να τη βρει με το κεφάλι αλλά να μην τα καταφέρνει, για το 1-0.

Τα δεδομένα, πλέον, του παιχνιδιού είχαν αλλάξει, με τους Πορτογάλους να προσέχουν την άμυνά τους, κάτι στο οποίο είναι πολύ καλοί όπως όλες οι ομάδες του Σάντος, και τους Πορτογάλους να είναι υποχρεωμένοι να βρουν τον τρόπο για να σκοράρουν. Και λίγο έλειψε να τα καταφέρουν στο 75′ με το σουτ του Γκόμες αλλά η μπάλα πήγε στο δοκάρι του Ντιόγκο Κόστα. Και αμέσως μετά, στο 77′, ήταν η σειρά του Σουάρες να πλησιάσει στο 1-1 αλλά δεν το έκανε ούτε αυτός.

Και αφού οι Ουρουγουανοί όσο κι αν πίεζαν δεν κατάφερναν να ισοφαρίσουν, στο 93’… έχασαν οριστικά, αφού ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι για χέρι του Χιμένες σε προσπάθεια του Μπρούνο Φερνάντες, ο οποίος ανέλαβε και την εκτέλεση, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0.

Πορτογαλία: Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο, Πέπε, Ντίας, Μέντες (42′ Γκερέιρο), Γουίλιαμ Καρβάλιο (82′ Παλίνια), Νέβες (69′ Λεάο), Φερνάντες, Μπ. Σίλβα, Ρονάλντο (82′ Ράμος), Φέλιξ (82′ Νούνιες).

Ουρουγουάη: Ροσέτ, Χιμένες, Γοδίν (62′ Πελίστρι), Κόατες, Βαρέλα, Βαλβέρδε, Μπεντανκούρ, Βεσίνο (62′ Ντε Αρασκαέτα), Ολιβέρα (86′ Βίνια), Καβάνι (72′ Σουάρες), Νούνιες (72′ Γκόμες).