Ο ιδιοκτήτης των Φοίνιξ Σανς, Ρόμπερτ Σάρβερ, τιμωρήθηκε με ετήσιο αποκλεισμό και πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων από το NBA, μετά από ανεξάρτητη έρευνα για καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά στο χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο Σάρβερ, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης των Φοίνιξ Μέρκιουρι στο WNBA, δημιούργησε ένα άδικο εργασιακό περιβάλλον για τις γυναίκες και επιδόθηκε σε σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση των εργαζομένων.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι χρησιμοποίησε ρατσιστική συκοφαντία σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις. Από την πλευρά του ο Σάρβερ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα διαπίστωσε περιπτώσεις φυλετικής διάκρισης, κακομεταχείρισης γυναικών υπαλλήλων, ακατάλληλων σχολίων σχετικά με το σεξ ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό και ασεβής επικοινωνία.

Ως αποτέλεσμα της τιμωρίας του, ο Σάρβερ δεν μπορεί να είναι παρών σε καμία εγκατάσταση ομάδας NBA ή WNBA, να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη με τις επιχειρηματικές ή μπασκετικές λειτουργίες οποιουδήποτε συλλόγου ούτε να παρευρεθεί ή να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής του, θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιασμένο στον σεβασμό και την κατάλληλη συμπεριφορά στο χώρο εργασίας.

Η είδηση της τιμωρίας του, κυρίως για τα όσα του προσάπτει το NBA, θορύβησαν και στην ισπανική λίγκα του ποδοσφαίρου, La Liga. Αυτό γιατί ο Ρόμπερτ Σάρβερ είναι ο μεγαλομέτοχος της Μαγιόρκα, ομάδας της πρώτης κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Ο σύλλογος, πάντως, από τη μεριά του, ανέφερε πως δεν θα επηρεάσει τη σχέση του με το κλαμπ του νησιού και υποστηρίζει ότι δεν έχει παρατηρηθεί παρόμοια συμπεριφορά από τον Σάρβερ στις φορές που έχει επισκεφθεί τη Μαγιόρκα.